دانلود منابع تحقیقاتی برای نگارش مقاله رشد سطوح ناهموار و بررسی رسانندگی الکتریکی آن- فایل ۱۱ |
(ه)
(الف)
(ب)
(ج)
(د)
شکل ۳‑۹: نمودار تغییرات رسانندگی بر حسب زمان به ازای فرکانسهای: ), ۰٫۰۰۲(►), ۰٫۰۲(■), ۰٫۲(♦), ۱(◄)●s = 0( برای سطوح در حال رشد توسط انباشت ذرات خطی یکسان با طولهای: (الف) ، (ب) ، (ج) و (د) . طول زیر لایه میباشد.
۳-۳-۳ بررسی وابستگی رسانندگی مؤثر به اندازه ذرات
بهمنظور بررسی رفتار رسانندگی بعنوان تابعی از اندازه ذرات انباشتی، ابتدا مقادیر این کمیت را برای سطوح مختلف و به ازای فرکانس صفر، که معادل رسانندگی میباشد، محاسبه کرده ایم. در شکل ۳-۱۰ نمودار تغییرات لگاریتم بر حسب لگاریتم به ازای سطوح حاصله از انباشت ذرات یکسان با طولهای ۲، ۴، ۶، ۸، ۱۲ و۱۶ آورده شده است. نتایج این شکل نشان میدهد که رسانندگی با افزایش اندازه ذرات انباشتی کاهش مییابد. با برازش خطی این داده ها، همانطور که در شکل نشان داده شده است، رابطه زیر برای رفتار رسانندگی مستقیم بعنوان تابعی از اندارهی ذرات بدست می آید.
(۳-۵)
نتایج ارائه شده حاصل ۵۰ بار میانگین گیری برای هر سطح میباشد.
شکل ۳‑۱۰: مقادیر حسب برای سطوح رشد یافته از ذرات یکسان با طولهای . برای همه سطوح است. (■) بیانگر لگاریتم مقادیر برای هر سطح و )—( شیب حاصل از برازش داده ها میباشد.
در گام بعدی رسانندگی مؤثر وابسته به فرکانس سطوح مختلف، به ازای چندین مرتبهی بزرگی از فرکانس محاسبه شده و نمودارهای تغییرات لگاریتم این کمیت بر حسب اندازه ذرات، برای سطوح رشد یافته از ذرات یکسان با طولهای ۲، ۴، ۶، ۸، ۱۲، ۱۶، ۶۴، ۱۲۸، ۲۵۶، در شکل ۳-۱۱رسم شده است. شکل ۳-۱۲ نمودارهای این تغییرات را بر حسب لگاریتم اندازه ذرات نشان میدهد. همانطور که در این شکلها دیده می شود این کمیت در فرکانسهای پایین با افزایش طول ذرات کاهش، ودر فرکانسهای بالا با افزایش طول ذرات افزایش مییابد.
نتایج ارائه شده برای ۲۰ بار میانگینگیری میباشد.
شکل ۳‑۱۱: نمودار تغییرات بر حسب . برای و به ازای فرکانسهای:
(+), (▲), (●), (▼), (♦), (◄), (■), (►).
شکل ۳‑۱۲ نمودار تغییرات بر حسب ، به ازای و برای فرکانسهای (+), (▲), (●), (▼), (♦), (◄), (■), (►).
۳-۳-۴ بررسی رابطه تخلخل و رسانندگی
بهمنظور بررسی رابطه رسانندگی با تخلخل ، نمودار تغییرات رسانندگی DC بر حسب تخلخل، برای سطوح حاصل از انباشت ذرات خطی یکسان با طولهای ، در شکل ۳-۱۳ رسم شده است. همانطور که در شکل دیده می شود در این بازه از اندازه ذرات، رسانندگی تابعی کاهشی از تخلخل میباشد، بطوریکه با افزایش تخلخل رسانندگی کاهش مییابد.
با توجه به این نکته که تخلخل تابعی افزایشی از اندازه ذرات برای های کوچک وکاهشی برای های بزرگ است، مطالعات ما برای بررسی رابطه رسانندگی با تخلخل در مورد سطوح حاصل از انباشت ذرات بزرگتر نشان داد که، برای چنین سطوحی رسانندگی دیگر تابعی از تخلخل نبوده و تنها به نحوه قرار گیری ذرات روی یکدیگر و در واقع هندسهی محیط بستگی دارد. بطوریکه وقتی ما سطحی را با ذراتی که طول آنها به اندازه نصف سایز زیر لایه است شبیه سازی میکنیم، با وجود اینکه میزان تخلخل این سطح کمتر از تخلخل سطوح ذکر شده است ودارای مقدار عددی ۵/۰ میباشد، اما رسانندگی آن در کمترین مقدار خود قرار دارد.
شکل ۳‑۱۳ مقادیر بر حسب تخلخل سطوح رشد یافته از نشست ذرات یکسان با طولهای: ، به ازای .
۳-۳-۵ رابطه رسانندگی مؤثر بارهای آزاد با فرکانس
برای بررسی رفتار رسانندگی مؤثر مربوط به بارهای آزاد به عنوان تابعی از فرکانس، در شکل ۳-۱۴ نمودارهای تغییرات بر حسب برای سطوح رشد یافته از انباشت ذرات یکسان با طولهای مختلف، ، رسم شده است. همانطور که در شکل دیده می شود، رسانندگی با افزایش فرکانس افزایش مییابد. همچنین این کمیت تابعی کاهشی از در فرکانسهای پایین و افزایشی از در فرکانسهای بالا میباشد. مطابق شکل برای چندین مرتبهی بزرگی از تغییرات فرکانس، تغییرات لگاریتم بر حسب لگاریتم خطی میباشد و این بدین معنی است که بر حسب بصورت توانی تغییر می کند، بطوریکه میتوان رابطه زیر را برای رسانندگی در نظر گرفت.
(۳-۶)
شکل ۳‑۱۴ : نمودار تغییرات بر حسب ، برای سطوح رشد یافته از نشت ذرات یکسان به ازای: l=256(+),128(▼), ۶۴(♦), ۱۶(▲), ۱۲(*), ۸(◄), ۶(●), ۴(■), ۲(►)
با برازش خطی این محدوده بگونهای که در شکل ۳-۱۵ نشان داده شده است، شیب هر یک از این نمودارها ، ، محاسبه شده و نتایج بدست آمده بصورت تابعیت برحسب در شکل ۳-۱۶ رسم شده است. با توجه به شکل رابطهای خطی را میتوان برای نتایج بدست آمده، بدین صورت در نظر گرفت:
(۳-۷)
که با برازش خطی این داده ها شیب این معادله محاسبه شده، و مقدار ، برای آن بدست آمد. در نهایت با توجه به نتایج بدست آمده رابطه رسانندگی مؤثر الکتریکی مربوط به بارهای آزاد بی بعد شده بصورت زیر بدست می آید.
(۳-۸)
شکل ۳‑۱۵ : شیب منحنیهای نمودار ۳-۱۳به ازای بازهایی از فرکانس که تغییرات رسانندگی در آنها بصورت خطی است و برای l=16(▼),۱۲(●), ۸(*), ۶(■), ۴(◄), ۲(►).
شکل ۳‑۱۶ : تغییرات لگاریتمی شیبهای حاصل از نمودارهای شکل ۳-۱۵ بر حسب اندازه ذرات. (■) بیانگر مقدار شیبها است و (—) شیب حاصل از برازش خطی این داده ها میباشد.
بحث و نتیجه گیری
نتایج مربوط به نما های مقیاسی سطوح رشد یافته بوسیلهی نشست ذرات با اندازه های خطی متفاوت و یکسان، با بهره گرفتن از مدل نشست بالستیکی نشان دادند که زبری سطوح در زمان های مختلف دارای سه رفتار متفاوت میباشد. به این ترتیب که تغییرات لگاریتم پهنای زبری بر حسب زمان دارای دو رفتار خطی با شیبهای متفاوت در زمانهای اولیه و میانی است و در زمانهای طولانی به اشباع میرسد. نتایج بدست آمده نشان دهنده آن است که سطوح رشد داده شده در رابطه مقیاس بندی Family-Vicsek صدق می کند و با وجود انباشت ذرات با اندازهای متفاوت کلاس جهانی مدل حفظ می شود.. بررسی تخلخل این سطوح نشان داد که سطوح تولید شده بشدت متخلخل هستند، تخلخل سریعتر از سطح به اشباع رسیده و بسته به اندازه ذرات انباشتی، تغییرات تخلخل دارای دو رفتار متفاوت است، بطوریکه برای lهای کوچک، با افزایش l زیاد شده و برای lهای بزرگ با زیاد شدن l کاهش می یابد.
نتایج بدست آمده از بررسی رفتار رسانندگی مؤثر این سطوح نشان میدهد که تحولات زمانی رسانندگی در طی فرایند رشد، رفتاری مشابه با تحول زبری سطوح دارد، بطوریکه ابتدا با افزایش زمان افزایش یافته و بتدریج به اشباع میرسد، همچنین این کمیت تابعی کاهشی از اندازه ذرات انباشتی در فرکانسهای پایین و افزایشی در فرکانسهای بالا میباشد. بررسی رابطه رسانندگی و تخلخل نشان داد که برای اندازه های کوچک ذرات، که برای آنها تخلخل تابعی افزایشی از l میباشد رسانندگی با افزایش تخلخل کم می شود، اما برای ذرات با اندازه های بزرگتر، رسانندگی دیگر تابعی از تخلخل نبوده و تنها به چگونگی قرار گرفتن ذرات روی یکدیگر (هندسهی سطوح) بستگی دارد. نتایج بررسی رسانندگی مؤثر بعنوان تابعی از فرکانس نشان داد که رسانندگی با فرکانس افزایش مییابد و برای طیف زیادی از مقادیر فرکانس این افزایش بصورت توانی میباشد. مقدار توان تابعی از طول ذرات انباشتی بوده بطوریکه با افزایش اندازه ذرات مقدار توان افزایش می یابد.
پیشنهادات
استفاده از توابع توزیع مختلف برای نشست ذرات بر روی سطوح و بررسی تأثیر آن بر روی رسانندگی الکتریکی و مورفولوژی این سطوح.
رشد سطوح با بهره گرفتن از نشست بالستیکی ذرات خطی برروی زیرآیند دو بعدی و محاسبهی رسانندگی الکتریکی آن.
استفاده از دیگر مدلهای رشد سطح توسط نشست ذرات خطی.
مقالات ارائه شده
۱ . شرف الدینی، الهام؛ مسعودی، سید فرهاد؛ حمزه پور، حسین،” بررسی زبری و تخلخل سطوح رشد یافته بوسیله نشست بالستیکی ذرات با اندازه های مختلف"، نوزدهمین گردهمایی فیزیک ماده چگال مرکز تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان ۱۳۹۲٫
۲ . شرف الدینی، الهام؛ حمزه پور، حسین ؛ مسعودی، سید فرهاد ،” رسانندگی مؤثر سطوح رشد یافته بهروش نشست بالستیکی ذرات میلهای"، ششمین کنفرانس فیزیک آماری، ماده چگال نرم و سیستمهای پیچیده. دانشگاه شهید بهشتی ۱۳۹۲٫
مراجع
[۱] A. L. Barabasi and H. E. Stanley, Fractal Concepts in Surface Growth (Cambridge University Press, New York, 1995).
[۲]P. Meakin, Fractals, Scaling and Growth far from Equilibrium (Cambridge University Press, New York, 1998).
[۳] G. R. Jafari, and M. Reza Rahimi Tabar, A. Iraji zad and G. Kavei , Physica A, ۳۷۵, ۲۳۹-۲۴۶ (۲۰۰۷).
[۴]Jos’s A. S’anches-Gil and Jos’e V. Garc’ia-Ramos, rXiv: cond-mat/0108370v1, (2001).
[۵] D.A. Kessler, H. Levine, and L.M. Sander, Phys. Rev. Lett. ۶۹, ۱۰۰ (۱۹۹۲).
[۶] Sang B. Lee, Taegven Hwangbo, Physica A ۳۳۷, ۴۷۰-۴۸۰ (۲۰۰۴).
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-08-01] [ 08:04:00 ب.ظ ]
|