منیژه پناهی.فایل پایان نامه.حشره شناسی- فایل ۱۲ |
*حروف غیر مشابه در هر ستون نشاندهنده وجود اختلاف معنیدار بین میانگینها میباشد. (آزمون توکی، سطح احتمال ۵ درصد).
بنابراین، علاوه بر پایین بودن نرخ ذاتی افزایش جمعیت شته روی گیاهان از قبل آلوده شده بهمدت ۶ روز، طولانیترین زمان مورد نیاز برای دو برابر شدن جمعیت اولیه آن نیز روی این بوتهها مشاهده گردید. بهعبارت دیگر، شتهی سبز گندم برای رساندن جمعیت خود به دو برابر تعداد اولیه در روی گیاهان آلوده شده از قبل بهمدت زمان بیشتری نیاز دارد. نتایج به دست آمده در این تحقیق نشان داد که آلودگی قبلی گیاه میزبان با شتهی سبز گندم در طی زمانهای مختلف می تواند موجب القای مقاومت در گندم شود و تا مدتزمان ۶ روز آلودگی قبلی هر چقدر مدت زمان این آلودگی اولیه بیشتر باشد میزان مقاومت القاء شده نیز متناسب با آن افزایش مییابد ولی در مورد اکثر پارامترهای زیستی محاسبه شده بین تیمارهای ۶ و ۸ روز آلودگی قبلی تفاوتی مشاهده نگردید. بالاتر بودن نرخ ذاتی افزایش جمعیت شته در رقم شیرودی روی گیاهان بدون آلودگی اولیه به علت طول عمر و باروری بیشتر شته روی این رقم در مقایسه با رقم سایسونز میباشد و عملکرد ضعیف شته روی گیاهان از قبل آلوده شده به مدت ۶ و ۸ روز ناشی از کاهش باروری، افزایش مدت زمان نشو و نما و درصد بالای مرگ و میر پورهها به علت ایجاد یک مکانیسم دفاعی در گیاه میباشد. به طوری که این مکانیسم نوعی مقاومت القایی تلقی می شود، در نتیجه این خسارت ژنهای پاسخ دهنده دفاع در گیاه فعال شده و موادی از ترکیبات شیمیایی دفاعی مانند پروتئینهای بازدارنده تغذیه، فنولیکها و آنزیم های موجود در مکانیسم دفاع گیاه تولید می شود (آگروال و همکاران، ۱۹۹۹). بنابراین، مقاومت القایی می تواند نقش موثری در کاهش جمعیت شته سبز گندم ایفا کند. آندروود (۱۹۹۹) معتقد است که مقاومت القایی در کاهش نرخ رشد جمعیت حشرات گیاهخوار و تولید مثل آنها موثر میباشد. محققین متعدد دیگری نیز ظهور مقاومت القایی ناشی از آلودگی اولیه روی گیاهان میزبان و همچنین القای مقاومت در گیاهان با بهره گرفتن از ترکیبات شیمیایی مختلفی را گزارش نموده اند. گومز و همکاران (۲۰۰۵) تاثیر تیمار کردن قبلی گیاهان با سیلیس و همچنین آلودهسازی قبلی گیاهان با شتهها را در القای مقاومت گندم نسبت به شتهی سبز گندم بررسی کرده و نشان دادند که کود سیلیس و آلودهسازی قبلی با شته مقاومت گندم را نسبت به شتهی سبز گندم القا می کند، به طوری که نرخ ذاتی افزایش جمعیت (rm) این شته روی این گیاهان در مقایسه با گیاهان شاهد به طور معنیداری کاهش مییابد. در پژوهش دیگری، القای واکنش گیاهان نسبت به تغذیه اولیه شتهی S. flava، نشان داد که نرخ رشدی این شته در برگهایی که از قبل با شته آلوده شده بودند بیشتر بود، اما تفاوت معنیداری در بین برگهای جوان و برگهای نسبتا رشد یافته از قبل آلوده شده وجود نداشت. همچنین نرخ تولید مثل جمعیت شته در این گیاهان در مقایسه با گیاهان آلوده نشده بیشتر بود و درصد کمتری از شتهها در روی برگهای رشد کرده در مقایسه با برگهای جوانتر بالدار شده بودند (گونزالیز[۷۵]، ۲۰۰۳).
نتایج بدست آمده از مطالعه مقاومت القایی برنج نسبت بهOreseolia oryzae نشان داده است که مقاومت القایی می تواند تا ۴ هفته بعد از آلودهسازی توسط این آفت ایجاد شود (بنچر و کالد، ۱۹۹۶). در یک تحقیق تاثیر سیس- جاسمون در القای مقاومت گندم نسبت به شتهی سبز گندم بررسی شد (بروس و همکاران، ۲۰۰۳). نتایج نشان داد که گندمهایی که با سیس- جاسمون اسپری پاشی شده بودند در مقایسه با گیاهان شاهد کمتر مستعد حملهی شته بودند، همچنین نرخ ذاتی افزایش جمعیت شتهی سبز گندم روی گیاهان تیمار شده با سیس جاسمون کاهش یافت. مطالعه مقاومت القایی سویا نسبت به(Hubner) Anticarsia gemmatalis، پس از آلودهسازی اولیه به لاروهای کرم برگخوار نشان داد که سویا علاوه بر این که نسبت به آفت اول مقاومت القایی کسب کرده بلکه نسبت به آفت دوم هم مقاوم شده ضمن اینکه آلودگی قبلی به کنهی تارتن نیز روی افزایش مقاومت به هر دو آفت موثر بوده است (براوان و همکاران، ۱۹۹۱).
به طور کلی نتایج بدست آمده از این تحقیق نشان داد که آلودگی قبلی ارقام سایسونز و شیرودی به شتهی سبز گندم حداقل به مدت شش روز باعث القای مقاومت در گندم به این شته می شود و بین ۶ و ۸ روز آلودگی پیشین تفاوت معنیداری بدست نیامد. القای مقاومت گیاهان گندم با بهره گرفتن از نیتروژن و تاثیر آن روی ترجیح کلنی و مورفهای دو گونه شته گندم (شتهی سبز گندم و شتهی یولاف) توسط محفوزا و همکاران (۲۰۰۸) گزارش شده است. در اکثر موارد ارقام زراعی مقاوم به آفات با کاهش دادن توانایی جسمی و وضعیت فیزیولوژیکی حشرهی آفت باعث افزایش کارآیی دشمنان طبیعی میشوند (نوری قنبلانی و همکاران، ۱۳۷۴). ارقام مقاوم گیاهی سبب افزایش طول دوره پورگی شتهها میشوند و در نتیجه نسبت پورهها در جمعیت افزایش مییابد و پورههای بیشتری توسط دشمنان طبیعی شکار یا پارازیته میشوند. بنابراین، کاربرد ارقام مقاوم می تواند کارآیی روشهای کنترل بیولوژیک و شیمیایی را در برنامه های مدیریت تلفیقی آفات افزایش دهد.
۳-۲- میانگین طول دوره نشو و نما و میزان بقای پورهها
نتایج به دست آمده از تجزیه واریانس داده ها و مقایسه میانگین آنها نشان داد که از نظر طول دوره پورگی S. avenae بین دو رقم گندم مورد بررسی در این تحقیق تفاوت معنیداری وجود دارد (۰۵/۰P ؛۱۹۱و۱ df= ؛۲۱/۳۲ F=). دوره پورگی روی رقم سایسونز ۱۵/۱۰ روز و روی رقم شیرودی ۹۸/۷ روز ثبت شد (جدول ۳-۴).
جدول ۳-۴- پارامترهای نشو و نمای شتهی سبز گندم روی دو رقم گندم در شرایط آزمایشگاهی (mean±SE)
میانگین تعداد پوره به ازای هر شته در هر روز
باروری
ماده/ماده/روز
طول دوره باروری (روز)
طول عمر حشرات بالغ(روز)
طول دوره نشو و نمای پورگی (روز)
رقم
۰۷/۰±۳۹/۱b
۶۰/۰±۱۰/۵b
۸۰/۰±۳۵/۶b
۶۷/۰±۳۰/۶b
۳۶/۰±۱۵/۱۰a*
سایسونز
۰۶/۰±۸۴/۱a
۵۴/۰±۰۳/۱۰a
۳۸/۱±۰۸/۱۹a
۵۴/۰±۵۸/۱۱a
۱۳/۰±۹۸/۷b
شیرودی
*حروف غیر مشابه در هر ستون نشاندهنده وجود اختلاف معنیدار بین میانگینها میباشد.
همچنین از نظر طول دوره پورگی S. avenae در بین تیمارهای زمانی آلودهسازی روی دو رقم گندم اختلاف معنیداری مشاهده شد (۰۵/۰P ؛۱۹۱و۴ df= ؛۳۴/۱ F=). دوره طول دوره نشو و نمای پورگی بین تیمارهای زمانی آلودهسازی قبلی در رقم شیرودی از ۶/۷ تا ۸/۸ روز و در رقم سایسونز از ۸/۹ تا ۳/۱۰ روز نوسان داشت، به طوریکه کمترین میانگین به شاهد و بیشترین میانگین به تیمار ۶ روز آلودگی قبلی مربوط بود (جدول ۳-۵ و ۳-۶). طول دوره نشو و نمای آفات یکی از ویژگیهایی است که در مطالعه و تشخیص مقاومت ارقام به کار میرود. هر اندازه مدت این دوره طولانیتر باشد به همان اندازه مقاومت گیاهان مورد آزمایش نیز بیشتر خواهد بود.
جدول ۳-۵- تاثیر ۵ تیمار زمانی آلودهسازی روی پارامترهای نشو و نمای شتهی سبز گندم در رقم شیرودی تحت شرایط آزمایشگاهی (mean±SE)
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-08-01] [ 08:29:00 ب.ظ ]
|