آشکارسازی تغییرات بارش استان کرمانشاه با استفاده از مدل های ... |
سرپل ذهاب
۳۴ ۲۷
۴۶ ۵۲
۵۴۵
۲۳
کنگاور
۳۴ ۳۰
۴۷ ۵۹
۱۴۶۸
۲۲
۳-۴-دوره ی آماری وروش استخراج داده ها
داده های بارش درمقیاس ماهانه و سالانه برای یک دوره ۲۵ ساله (۲۰۱۲-۱۹۸۸) از ۴ ایستگاه سینوپتیک (کرمانشاه، اسلام آباد غرب، کنگاور، روانسر) و یک ایستگاه کلیماتولوژی (سرپل ذهاب ) متعلق به سازمان هواشناسی اخذ گردیدند. پس از اطمینان از صحت و درستی داده ها، محاسبات آماری و تجزیه و تحلیل های مورد نیاز توسط نرم افزارهای Mann Kendall ، SPSS،Matlab ،Exel انجام شده است. سپس نتایج در غالب نمودار و جدول مورد بررسی قرار گرفته است.
۳-۵- ویژگی های توپوگرافی استان
۳-۵-۱-ارتفاعات
استان کرماشاه منطقهای است کوهستانی که قسمت اعظم این استان را رشته کوههای زاگرس پوشانده است. رشته کوههای زاگرس چین خوردگیهای منظم و مرتفعی را در باختر ایران از شمال باختری به سمت خاوری به وجود آوردهاند که پیدایش آن به دوره دوم زمین شناسی (مزوزوییک) و دوران چهارم (ترشیاری) بر میگردد. چین خوردگیهای زاگرس بین فشار جدید منطقه باختری و فلات مرکزی ایران به وجود آمدهاند. همچنین ارتفاعات بسیار منظم و درههای کاملاً موازی با یکدیگرند. قسمت اعظم چین خوردگیهای زاگرس در کرمانشاه از رسوبات آهکی میباشد. اما هرچه به طرف باختر پیش برویم طبقات گچ ازدیاد یافته و بر آهک غلبه نموده اند. در این استان زمین از لحاظ شکل ظاهری به دو قسمت متمایز تقسیم می گردد: قسمت اول منطقهای است کوهستانی و مرتفع با ارتفاعات تاقدیسی و دشتهای ناودیسی که عمده سطح استان را شامل می شود. قسمت دوم که قصرشیرین، نفت شهر، سومار را در بر میگیرد، عبارت است از کوههای فرسایش یافته و اراضی نسبتا مسطح که بین این کوهها واقع میباشد. (مظفری،۳۷:۱۳۸۰).
۳-۵-۱-۱- سلسله ارتفاعات مهم استان
۳-۵-۱-۱-۱- ارتفاعات پاوه
اهم ارتفاعات شهرستان پاوه که در واقع کوهستانیترین منطقه استان قلمداد می شود مشتمل است بر سلسله کوههای شاهو: که از جنوب شرقی روانسر آغاز و به صورت دیوارهای بهم پیوسته تا پاوه و از آنجا تا نوسود (مرز ایران وعراق) در جهت شمال غربی امتداد یافته و در واقع مرز طبیعی استان کرماشاه با استان کرمانشاه را تشکیل میدهد. بلندترین قله این کوهستان ۳۲۴۵ متر از سطح دریا ارتفاع دارد.
کوههای بمو: که در منطقه از گله به موازات خط مرزی ایران و عراق امتداد یافته و بلندترین ارتفاع که درداخل ایران به ۱۷۰۰ متر از سطح دریا بالغ می گردد.
۳-۵-۱-۱-۲- ارتفاعات حوالی شهر کرمانشاه
کوه سفید: از جنوب کرمانشاه در جهت جنوب غربی ادامه یافته و مرز دهستان قرهسو و سرفیروزآباد را تشکیل میدهد. این کوهها پس از رسیدن به رود خانه سیمره در ساتان لرستان امتداد مییابد. بلندترین قله این کوهستان در استان کرمانشاه ۲۸۰۵ متر از سطح دریا ارتفاع دارد.
کوههای پرو، بیستون و ورمنجه: این مجموعه کوهستانی در جهت شرق و شمال شهر کرمانشاه گسترش یافته است. در جهت شرق ابتدا ارتفاعات پرو که بلندترین قله آن ۳۳۸۵ متر از سطح دریا ارتفاع دارد و بعد از آن به کوه تاریخی بیستون میرسیم که از معروفیت فراوانی در ادبیات فارسی برخوردار است. بلندترین قله آن دیواره عظیم است که آثار تاریخی مهمی را نیز در خود جای داده است و ۲۸۰۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد. کوههای طاق بستان در شمال شهر کرماشاه با ارتفاع ۲۴۴۰ متر از سطح دریا در زمره این مجموعه محسوب می شود.
۳-۵-۱-۱-۳- ارتفاعات حد فاصل مناطق گرمسیری و سردسیری
کوه نوا (کوه نوح): این کوه از اطراف کرند به موازات راه اصلی کرماشاه- قصرشیرین امتداد و در گردنه پاطاق به ارتفاعات دالاهو میپیوندد. مرتفع ترین قله این کوه ۲۴۴۲ متر از سطح دریا ارتفاع دارد.
کوههای دالاهو: ازمنطقه پاطاق در جهت شمال به طرف ریجاب امتداد یافته و بلندترین قله آن ۲۲۵۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد. ارتفاع قله دالاهو که به علت جاذبههای طبیعی آن مشهور است به ۱۶۸۵ متر از سطح دریا میرسد.
کوههای قالجه: که گرنده قلاجه را با وجود آورده است، در حد فاصل استان کرمانشاه با استان ایلام می باشد. بلندترین قله این کوه ۱۳۵۵ متر از سطح دریا ارتفاع دارد.
۳-۵-۱-۱-۴- ارتفاعات کوتاه و فرسایش یافته مناطق گرمسیری
کوههای بازی دراز با ارتفاع ۱۱۲۵ متر از سطح دریا که در جنوب شرقی شهر سرپل ذهاب قرار دارد.
کوه چرمیان: با ارتفاع ۱۰۳۰ متر از سطح دریا در جنوب شهر گیلانغرب واقع شده است.
۳-۵-۱-۱-۵- ارتفاعات حد فاصل صحنه، کنگاور و سنقر
کوه امروله و کوه نخود چال با ارتفاع ۲۹۸۷و ۳۳۲۲ متر از سطح دریا
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1400-08-02] [ 01:00:00 ق.ظ ]
|