دانلود مطالب پایان نامه ها در مورد مطالعه مردم شناختی کاربرد داروهای گیاهی در درمان مردم کرد کرمانج۹۳- ... |
تسبیح، ریز و قهوهای تا آجریرنگ.
خواص درمانی: خنکی، ملین، مقوی، برطرفکننده دلمالش و دلضعفه و ترشحات زنانگی، اشتهاآور، رفع کرمهای انگلی، تببر، صافکننده خون، مدر، ضد اسهال کودکان و رفع گرمازدگی
مصارف درمانی: خاکشیر و شیرخشت را در آب حل کرده به بیمار مبتلا به زردی می دهند. برای خنکی، کیسه صفرا، دلدرد و بهعنوان ضدگرمی مصرف می کنند. خاکشیر را برای درمان سرخک استفاده میکردند. آنرا برای گرمازدگی مورد استفاده قرار می دهند. آب خاکشیر را در درمان تب مصرف می کنند. خاکشیر سردی است، آنرا خیسانده و در رفع یبوست استفاده می کنند. خاکشیر و برگ گلی را با هم کوبیده، مخلوط کرده، برای درمان برفک دهان، بهدور دهان کودک میمالند. خاکشیر را سوزانده و دودش را به گوشی که درد گرفته، می دهند. خاکشیر و تخمبه را جوشانده و برای گلودرد میخورند. از خاکشیر برای درمان سودا استفاده می کنند. دمکردن و خوردن خاکشیر را برای درمان صفرا مفید میدانند. خاکشیر و نبات درمان دلدرد است. در درمان حصبه از خاکشیر و هندوانه استفاده می کنند. در هنگام شیوع آبله خاکشیر را دود میدادند. خاکشیر، قدومه و شیرخشت را در درمان اوریون مفید میدانند. در هنگام شیوع وبا از دودکردن خاکشیر، اسپند و کندر استفاده میکردند. برای رفع سوزش معده وکمک به کبد، خاکشیر میخورند. از خاکشیر بهجای مسهل نیز استفاده می کنند.
روش مصرف: خیساندن، جوشاندن، دود دادن
طب کهن: «دارای اثر التیامدهنده زخم و جراحات است. سابقا از جوشانده آن برای رفع اسهالهای ساده، اخلاط خونی، رفع ترشحات زنانگی و بهعنوان مدر در موارد آب آوردن نسوج استفاده بهعمل میآمدهاست. دانه آن نیز تببر، دفع کرم و رفع التهاب کلیه مصرف داشتهاست. در بارداری مصرف آن توصیه شدهاست. در ایران دانه خاکشی را در آب سرد مخلوط و بهعنوان خنکی و ملین مصرف می شود».(زرگری،۲۱۳:۱۳۷۶) خاکشیر به صورت ضماد برای تسکین معده و به صورت دود برای درمان بیماریهای چشمی بهکار میرود.(آینهچی،۱۰۵۵:۱۳۷۰)
«مزاج خاکشیر گرم و تر است. آنرا برای تقویت معده و هاضمه و ازدیاد اشتها و برای رفع گرفتگی آواز و روشنشدن رنگ چهره مفید است. برای کاهش حدت سرخجه، سرخک، آبله و مخملک نافع است. شیافی که از تخم خاکشیر تهیه میشود برای التیام زخم رحم و کمک به وضعحمل مفید است. جوشانده تخم سنگشو شده خاکشیر با گلاب یا آب خالص، قیآور است و در درمان مسمومیت که نیاز به قیآوردن است، مفید است».(میرحیدر،۱۷۵:۱۳۸۲)
ختمی Xatmi نام انگلیسی: Alcea نام محلی: ختنی بخش مورد استفاده: ریشه و گل پراکنش: آنرا میکارند. |
مشخصات گیاه: گیاهی علفی، با ریشه عمیق و قوی، پوشیده از کرکهای بلند، برگهای ساده، متناوب، گلها دوجنسی، گلبرگها جدا ازهم بهرنگ زرد کمرنگ.
خواص درمانی: درمان درد سینه و سرفه، بیماری های پوستی، سرماخوردگی، تنظیم حرارت بدن، رفع تحریکات،
مصارف درمانی: گل ختمی را کوبیده با شیر زن مخلوط کرده و برای رفع چشم درد بهموضع میمالند. دمکرده آنرا برای سینهدرد، پاشویه، کاهش تب بهکار میبرند. دمکرده گل ختمی را بهعنوان سردی استفاده می کنند. گل ختمی و … را برای درمان لکه صورت روی صورت میمالند. جوشانده گل ختمی و … را برای بیماری پروستات بهکار میبرند.
ریشه های این گیاه در منطقه جهت درمان زخمهای عفونی، دررفتگی مفاصل و رگبهرگ شدن پا و نیز در شکستهبندی برای بهبود سریعتر و جوشخوردن سریع استخوان و همچنین جهت درمان نازایی، کاهش خونریزی و رفع عفونتهای رحمی در ناحیه زیرشکمی مورد استفاده موضعی قرار میگیرد. ریشه این گیاه جهت درمان یبوست و گرفتگی روده نیز مصرف می شود. گلهای این گیاه جهت رفع عطش، گلودرد و خارش بدن استفاده می شود. خشکشده آنرا پودرکرده، خمیر می کنند و در استعمال خارجی برای باز کردن دملهای چرکی بهکار میبرند.
روش مصرف: مرهم، جوشانده، دمکرده
طب کهن: «گل و ریشه ختمی بهعنوان لینتبخش و مدر، شستشودهنده، ضد عفونیکننده و التیامبخش زخمها و جراحات پوستی مصرف سنتی فراوان دارد».(امین،۱۳۶:۱۳۸۴)
خرفه Xorfe Purslaneنام انگلیسی: نام محلی: خلفه بخش مورد استفاده: تخم، برگ پراکنش: این گیاه به صورت علف هرز رشد می کند. |
مشخصات گیاه: گیاهی علفی، گوشتی، اغلب خوابیده روی زمین گسترده، برگ و ساقه گوشتی و آبدار. گلها منظم، دوجنسی.
خواص درمانی: ضد گرمی، برفک و آفت دهان، بواسیر، زگیل و جوشهای پوستی
مصارف درمانی: جهت از بین بردن لکه های سفید دهان کودکان به مصرف میرسد. از تخم خرفه برای تزیین شیرینی استفاده می شود. آنرا بهعنوان سبزی با ترشی میخورند.
روش مصرف: جوشانده، ضماد، خوراکی
طب کهن: بقلهالحمقاء؛ ارزش غذایی کمی دارد ولی در برکندن صفرا بسیار موثر است. بر زگیل سایند زگیل را بر می کند. ضمادش در ورمهای گرم و در باد سرخ نافع است. اگر به صورت محلول سر را با آن شویند، جوشهای سر را از بین میبرد. برای چشمدرد نافع است. اشتها را تضعیف می کند. آب خرفه داروی بواسیر خونی است. افشرهاش کرم کدو را بیرون آورد. خرفه بریان شده اسهال را قطع می کند».(بوعلیسینا،۹۷:۱۳۶۸)
«مدر، تب بر است. مصرف خام یا پخته آن در رفع التهابهای داخلی بدن مانند دستگاه گوارش و ادرار مفید است. در برطرفکردن سوزش سردل ناشی از برگشت محتویات معده به مری موثر است. در بیخوابی و خونریزیهای فواصل قاعدگی مورد استفاده قرار میگیرد. مخلوط خرفه با کاهو یا گل گاوزبان، جوشاندهای برای رفع تشنگی و احساس گرمازدگی تهیه می شود. برگ لهشده خرفه یا شیره برگهایش در رفع سوختگیها، میخچه موثر است. جویدن برگهای تازه خرفه اثر مفیدی در خونریزیهای لثه که معمولا در کمبود ویتامین c حاصل می شود، دارد. قرار دادن لهشده خرفه بر روی پیشانی در تسکین درد و رفع سردردهای یکطرفه و ورم چشم موثر است. در نواحی شمالی از خرفه نوعی غذای مطبوع بهعنوان خنکی و تصفیهکننده خون تهیه می شود».(زرگری،۳۱۳:۱۳۷۹)
قیاس: اثر التیامدهنده زخم گیاه با آنچه در الحاوی رازی آورده شدهاست، تطابق دارد.
رازیانه Râziâne نام انگلیسی: fennel نام محلی: بادیون Bâdyun بخش مورد استفاده: ریشه، برگ و میوه پراکنش: در تمام منطقه میروید. |
مشخصات گیاه: گیاهی علفی از تیره چتریان، پایا، ساقه راست، ریشه راست و ضخیم، پهنک برگها منقسم به قطعات نازک و نخیشکل. گلآذین چتر مرکب، گلها بهرنگ زرد و معطر.
خواص درمانی: ضد نفخ، درد معده، صفرا، شیرآور،
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1400-08-02] [ 07:37:00 ق.ظ ]
|