روابط عوامل بافتی (خانواده، مدرسه،گروه همسال) و هویت با رفتار ... |
۱۲
۱۳
۱۴
۱۵
بار های عاملی
۵۶۱/۰
۷۲۱/۰
۴۵۵/۰
۴۷۸/۰
۶۰۴/۰
۵۷۶/۰
۵۸۳/۰
۳۲۲/۰
جدول ۱۱ـ۳ نشان میدهد که مقدار شاخص نمونهبرداری و اندازه کرویت باتلر با درجه آزادی ۱۰۵ معنادارند. مقادیر قطر ماتریس همبستگیهای ضد تصویری سؤالها اندازه بالاتر از ۸/۰ را برای این مقیاس نشان دادند. بدین ترتیب بر اساس این سه شاخص، امکان تحلیل عاملی فراهم شد. جدول ارزش ویژه در تحلیل عاملی، یک عامل با بار ارزشی بالاتر از ۵ را نشان داد و بر اساس نتایج جدول واریانس استخراجی، مشخص شد که این عامل ۴۴/۳۵ درصد از واریانس حمایت همسال را تبیین معنادار میکند. با توجه به شناسایی یک عامل، تحلیل عاملی، سؤالها را بدون چرخش تحت یک عامل معرفی کرد. همانطور که نتایج جدول ۱۱ـ۳ نشان میدهد، کمترین بار عاملی به سؤال ۱۵ و بالاترین به سؤال ۹ اختصاص دارد.
در این پژوهش، پرسشهای این زیرمقیاس با تلفیق سه گویهای به عنوان پنج نشانگر متغیر بافت همسال وارد الگو شد.
۶ـ۴ـ۳ هویت
هویت بر اساس بعد هویت شخصی نوجوان سنجیده شد.
الف) فهرست مراحل رواناجتماعی اریکسون
هویت شخصی نوجوان بهوسیله زیرمقیاس هویت"فهرست مراحل رواناجتماعی اریکسون"روزنتال و دیگران (۱۹۸۱) (سردرگمی هویت، ۶ سؤال؛ انسجام هویت، ۶ سؤال) سنجیده شد. این زیرمقیاس احساس نوجوانان را در مورد کیستی و باورهایشان اندازهگیری میکند. شش سؤال در جهت مثبت (یعنی، به سمت انسجام هویت) و ۶ سؤال در جهت منفی (یعنی، به سمت سردرگمی هویت) نوشته شدهاند. نمونهای از سؤالات این زیرمقیاس از این قرار است:"من کاملاً میدانم میخواهم چه کسی باشم” (انسجام هویت) و ” واقعاً نمیدانم چه کسی هستم” (سردرگمی هویت). فهرست مراحل رواناجتماعی اریکسون برای استفاده در گروه نوجوانان (اوایل، اواسط و اواخر نوجوانی) و نیز بزرگسالی طراحی شده است (روزنتال و دیگران، ۱۹۸۱). پرسشنامه بهطور فردی و گروهی قابل اجراست. پاسخها بر اساس مقیاس پنج درجهای لیکرت (از کاملاً مخالفم، ۱ تا کاملاً موافقم، ۵ ) درجهبندی شده است.
بر اساس گزارش روزنتال و دیگران (۱۹۸۱) این فهرست، یک زیرمقیاس منفرد از هویت بهدست میدهد، لکن نتایج برخی از پژوهشهای انجام شده (برای مثال، شوارتز و دیگران، ۲۰۰۵؛ شوارتز و دیگران، ۲۰۰۹) حاکی از دو عاملی بودن زیرمقیاس هویت است؛ یعنی، انسجام هویت و سردرگمی هویت دو زیرمقیاس جدا را توصیف میکنند و بدینترتیب نمایش بهتری از دادهها فراهم میآید. راه حل دو عاملی با مفهومپردازی اریکسون از انسجام و سردرگمی هویت (۱۹۵۰، نقل از شوارتز و دیگران، ۲۰۰۹ ) به منزله دو جنبه مجزا ولی همپوش مرحله هویت هماهنگ است. شوارتز و دیگران (۲۰۰۹) ضرایب آلفای کرونباخ را برای نمرههای انسجام هویت ۸۰/۰ و برای سردرگمی هویت ۷۰/۰ گزارش کردهاند. روزنتال و دیگران (۱۹۸۱) و ریس و یانیس (۲۰۰۴) شواهدی دال بر پایایی و اعتبار زیرمقیاس هویت فهرست مراحل رواناجتماعی اریکسون را گزارش کردهاند.
در ادامه به پایایی و اعتبار سازه زیرمقیاسهای هویت بر اساس نتایج به دست آمده از اجرای نهایی اشاره خواهیم کرد.
۱ـ الف) پایایی زیرمقیاسها
پایایی دو زیر مقیاس از مقیاس هویت با روش آلفای کرونباخ (حذف سؤال به شرط افزایش پایایی) محاسبه شد. پایایی زیرمقیاس انسجام هویت ۷۰/۰ و زیرمقیاس سردرگمی هویت ۶۲/۰ به دست آمد.
۲ـ الف) اعتبار سازه زیرمقیاسها
به منظور بررسی ساختار عاملی مقیاس هویت با بهرهگیری از برنامه SPSSتحلیل عاملی اکتشافی و با برنامه لیزرل تحلیل عامل تأییدی صورت گرفت. در ادامه، به نتایج به دست آمده از این تحلیلها خواهیم پرداخت.
۱ـ۲ـ الف) تحلیل عاملی اکتشافی مقیاس هویت
در ابتدا، با بهره گرفتن از روش تحلیل عاملی اصلی، ساختار عاملی مقیاس هویت مورد بررسی قرار گرفت تا مشخص گردد که آیا یافتههای گزارش شده در باب دو عاملی بودن زیرمقیاس هویت در پژوهش حاضر نیز تأیید میگردد یا نه. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی مقیاس هویت در جدول ۱۲ـ۳ ارائه گردیده است.
جدول ۱۲ـ۳٫ تحلیل عاملی اکتشافی مقیاس هویت
کفایت نمونه گیری کایزر، میر، اولکین ( KMO )
آزمون کرویت بارتلت
درجه آزادی
معناداری
ارزش ویژه
درصد واریانس تبیین شده
۶۸۸/۰
۹۸۱/۵۶۶
۱۵
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1400-08-02] [ 05:48:00 ق.ظ ]
|