پایان نامه های کارشناسی ارشد درباره :بررسی سمیت تنفسی اسانس برگ درخت نارنج و برگ درخت اکالیپتوس ... |
در بررسی اثر E. nicholii و E. blakelyi توسط لی و همکاران (۲۰۰۴) LC50 به دست آمده برای T. castaneum ۷/۱۳ و ۵/۱۵ و برای R. dominica ۵/۹ و ۷/۹ میکرولیتر بر لیتر هوا بود. LC50 اسانس E. occidentalis در تحقیق حاضر برای دو حشره فوق به ترتیب ۱۴/۷۷ و ۴۶/۶۲ میکرولیتر بر لیتر هوا محاسبه شد. سمیت اسانسهای بررسی شده در مطالعات لی و همکاران بیشتر از سمیت E. occidentalis بود. همچنین در تحقیق لی و همکاران (۲۰۰۴) رابطهی بین غلظت کشندهی میانی، ۵/۹ و ۷/۱۳ میکرولیتر بر لیتر هوا برای E. nicholii و ۷/۹ و ۵/۱۵ میکرولیتر بر لیتر هوا برای E. blakelyiروی R. dominica و T. castaneum، و میزان ۱و۸ سینئول موجود در اسانسهای دو گونهی اکالیپتوس، ۱۹/۸۲% برای E. nicholii و ۹۲/۵۶% برای E. blakelyi نشان داده شد که غلظت کشندهی میانی برای E. nicholii به دلیل وجود مقدار بیشتر ۱و۸ سینئول، کمتر از E. blakelyi است. با توجه به نتایج پژوهش لی و همکاران میتوان گفت که اسانس اکالیپتوس مورد مطالعهی ما به دلیل داشتن مقادیر کمتر ۱و۸ سینئول (۵/۱۵%) نسبت به دو گونهی اکالیپتوس فوقالذکر سمیت کمتری دارد.
در بررسی بن جما و همکاران (۲۰۱۲) نیز اثر تدخینی اسانس به دست آمده از L. nobilis در ۳ کشور مختلف برای R. dominica (۴۲/۱۱۳-۹/۶۷= LC50) بیشتر از T. castaneum (۱۰/۲۱۷-۳۷/۱۷۲= LC50) بود. LC50 اسانس E. occidentalis برای دو آفت کمتر از L. nobilis میباشد.
غلظت کشندهی میانی محاسبه شده برای اسانس مریمگلی S. leriifolia در بررسیهای حسینی و همکاران (۲۰۱۳) برای R. dominica، ۸۷/۲۵ میکرولیتر بر لیتر هوا بود که در مقایسه با غلظت کشندهی میانی E. occidentalis (۴۶/۶۲ میکرولیتر بر لیتر هوا) میتوان نتیجه گرفت که مریم گلی سمیتر از E. occidentalis برای سوسک کشیش میباشد.
در آزمایشات نگهبان و محرمیپور (۲۰۰۷) LC50 محاسبه شده برای سه گونه اکالیپتوس E. intertexta، E. sargentii و E. camaldulensis برای T. castaneum به ترتیب ۵۹/۱۱، ۳۸/۱۸ و ۵۰/۳۳ محاسبه شد که نشان میدهد سمیت تدخینی این سه اسانس روی T. castaneum به مراتب (۲/۳ تا ۶۵/۶ برابر) بیشتر از سمیت تدخینی اسانس برگ E. occidentalis است. در آزمایشات نگهبان و محرمیپور ۱و۸ سینئول (۶/۸۰%) به عنوان ترکیب اصلی E. intertexta، ۱و۸ سینئول (۵/۷۵%) و آلفاپینن (۳/۸%) ترکیب اصلی E. sargentii، ۱و۸ سینئول (۱/۲۶%) آلفاپینن (۶/۱۲%) و بتافلاندرن[۱۱۴] (۲/۹%) ترکیب اصلی E. camaldulensis گزارش شد. مونوترپن ۱و۸ سینئول به طور وسیعی روی آفات انباری تاثیر دارد و در تحقیق نگهبان و محرمیپور هم پتانسیل حشرهکشی آن به خوبی نشان داده شد. بنابراین بالاترین سمیت مربوط به اسانسی با بالاترین مقدار ۱و۸ سینئول میباشد، به همین دلیل سمیت اسانس E. occidentalis در این تحقیق به علت وجود مقدار کمتر ۱و۸ سینئول، کمتر از اسانسهای اکالیپتوس در بررسیهای نگهبان و محرمیپور میباشد.
LC50 محاسبه شده زنیان C. copticum (صحاف و همکاران، ۲۰۰۷) و L. cubeba (کوکو و چاندرپایتا، ۲۰۰۹) برای T. castaneum به ترتیب ۱۴/۳۳ و ۵۷/۵۴۹ میکرولیتر بر لیتر هوا بود که در مقایسه با LC50 به دست آمده برای اسانس E. occidentalis در این آزمایش برای شپشهآرد میتوان نتیجه گرفت که اسانس C. copticum سمیتر از E. occidentalis بوده ولی اسانس L. cubeba سمیت کمتری نسبت به E. occidentalis برای T. castaneum دارد.
شکریحبشی (۲۰۱۱) نشان داد LC50 محاسبه شده برای اسانس C. copticum علیه حشرات R. dominica، T. castaneum و O. surinamensis به ترتیب ۰۱/۱۹، ۷/۵۸ و ۶۹/۱ میکرولیتر بر لیتر هوا بود و اسانس C. copticum برای هر سه حشره بسیار سمیتر از اسانس E. occidentalis در تحقیق حاضر است.
شکلهای۴-۱، ۴-۲ و ۴-۳ مرگومیر حشرات بالغ سه آفت مورد آزمایش را تحت تاثیر دزهای مختلف اسانس اکالیپتوس در شرایط آزمایشگاهی نشان میدهد. چنانچه مشاهده میشود با افزایش غلظت اسانس درصد مرگومیر حشرات افزایش یافت. نگهبان و محرمیپور (۲۰۰۷) اثر تدخینی اسانس سه گونه اکالیپتوس را روی حشرات کامل C. maculatus، S. oryzae و T. castaneum بررسی کردند و نتایج بررسی آنها نشان داد که با افزایش غلظت اسانس، مرگومیر حشرات بالغ افزایش پیدا کرد که با نتایج تحقیق حاضر مطابقت دارد.
شکل ۴-۱ میانگین درصد مرگومیر حشرات کامل شپشهدندانهدار در غلظتهای مختلف اسانس اکالیپتوس در آزمایشات تدخینی
شکل ۴-۲ میانگین درصد مرگومیر حشرات کامل سوسک کشیش در غلظتهای مختلف اسانس اکالیپتوس در آزمایشات تدخینی
شکل ۴-۳ میانگین درصد مرگومیر حشرات کامل شپشهآرد در غلظتهای مختلف اسانس اکالیپتوس در آزمایشات تدخینی
۴-۲-۱-۲ سمیت تدخینی اسانس برگ نارنج
مقایسهی غلظتهای کشندهی اسانس برگ نارنج برای حشرات کامل شپشهدندانهدار در شرایط آزمایشگاهی در جدول ۴-۴ نشان داده شده است. بررسی مقادیر کای-اسکور نشان داد که دادهها به خوبی با مدل پروبیت برازش مییابند.
پیش آزمایشات انجام ش
ده روی شپشهآرد و سوسک کشیش نشان داد که تا غلظت ۱۰۰۰ میکرولیتر بر لیتر هوا مرگومیری در حشرات بالغ مشاهده نشد، لذا چنین نتیجهگیری شد که اسانس نارنج سمیت تدخینی برای حشرات مذکور ندارد یا در صورت وجود نیاز به غلظتهای بالاتر اسانس میباشد. مقدار LC50 محاسبه شده برای شپشهدندانهدار ۹۳/۲۶۲ میکرولیتر بر لیتر هوا بود.
جدول ۴-۴ میزان کشندگی اسانس برگ C. aurantium روی حشرات کامل شپشهدندانهدار در آزمایشات تدخینی
آفت
تعداد
χ ۲(df)
p-value
شیب± خطای استاندارد
LC50 (µL/L air)
(حدود اطمینان ۹۵%)
LC90 (µL/L air)
(حدود اطمینان ۹۵%)
شپشهدندانهدار
۶۰۰
(۳)۰۸/۷
۰۶۹۳/۰
۱۰/۰±۷۴۸۶۰
۹۳/۲۶۲
(۲۱/۳۸۱-۱۱/۱۵۹)
۱۳۵۴۶
(۴۹۱۱۰-۶۳۵۴)
الجابر (۲۰۰۶) اثر ۷ اسانس گیاهی مختلف را روی O. surinamensis و T. castaneum بررسی کرد و نتایج بررسی نشان داد که O. surinamensis حساسیت بیشتری به اسانسها داشته و LC50 به دست آمده برای آن نسبت به T. castaneum کمتر بود، که نتایج تحقیق الجابر با نتیجهی تحقیق حاضر مشابهت دارد.
جیانهوآ و همکاران (۲۰۱۱) نشان دادند که در جمعیت O. surinamensis در غلظت ۱۶۰ میکرولیتر بر لیتر هوا، اسانس A. agryi بیش از ۹۷ درصد مرگومیر ایجاد کرد در صورتی که در غلظت بالاتری از اسانس نارنج (۹۳/۲۶۲ میکرولیتر بر لیتر هوا) تنها ۵۰ درصد مرگومیر ایجاد شد که این نشاندهنده سمیت بیشتر اسانس A. agryi است.
شکل ۴-۴ روند صعودی مرگومیر حشرات کامل شپشهدندانهدار را با افزایش غلظت اسانس نارنج نشان میدهد. با افزایش غلظت اسانس، درصد مرگومیر حشرات افزایش مییابد که در غلظتهای پایینتر سرعت افزایش مرگومیر بیشتر بوده و از غلظت ۲۵۰ میکرولیتر بر لیتر هوا به بعد مرگومیر با شیب ملایمتری افزایش مییابد.
شکل ۴-۴ میانگین درصد مرگومیر حشرات کامل شپشهدندانهدار در غلظتهای مختلف اسانس نارنج در آزمایشات تدخینی
در این تحقیق اسانس نارنج اثر تدخینی روی سوسک کشیش و شپشهآرد نداشت و بر روی شپشهدندانهدار نیز در غلظتهای بالا موثر بود. اما اسانس اکالیپتوس اثر تدخینی قوی روی هر سه آفت نشان داد. شایا و همکاران (۱۹۹۱) اثر تدخینی ۲۸ اسانس گیاهی را روی ۴ آفت انباری R. dominica، O. surinamensis، T. castaneum و S. oryzae بررسی کردند. آنها دریافتند که ترکیب لینالول جدا شده از اسانسها به ترتیب روی O. surinamensis و R. dominica اثرات بیشتری دارد. بر اساس نتایج تحقیق حاضر لینالول با ۴۱/۳۲ درصد یکی از اجزای مهم اسانس برگ نارنج میباشد و در این تحقیق نیز اسانس نارنج بیشترین تاثیر را روی O. surinamensis نشان داد که این موضوع با یافتههای شایا و همکاران مطابقت دارد.
یکی از ترکیبات اصلی تشکیل دهندهی اسانس E. occidentalis که در خواص حشرهکشی آن موثر است، ۱و۸ سینئول میباشد. ۱و۸ سینئول یک مونوترپن است که دارای اثرات تدخینی روی حشرات میباشد. در بررسی که لی و همکاران (۲۰۰۱) روی اثرات تدخینی ۱و۸ سینئول و لینالول بر روی S. oryzae انجام دادند، LC50 به دست آمده برای ۱و۸ سینئول ۵/۲۳ میکرولیتر بر لیتر هوا و برای لینالول ۲/۳۹ میکرولیتر بر لیتر هوا بود. بررسی لی و همکاران نشان داد که اثر تدخینی ۱و۸ سینئول بیشتر از اثر تدخینی لینالول میباشد. بررسی ترکیبات شیمیایی اسانسها در تحقیق حاضر نشان داد که در اسانس E. occidentalis ترکیب ۱و۸ سینئول پس از ۱۶/۱۰ دقیقه و در اسانس C. aurantium، ترکیب لینالول پس از ۲۱/۲۰ دقیقه ظاهر گردید. این نشان میدهد که ۱و۸ سینئول فرارتر بوده و اثر تدخینی بیشتری نسبت به لینالول دارد. در آزمایشات تدخینی انجام شده در این پژوهش نیز حساسیت هر سه حشره نسبت به اسانس اکالیپتوس که حاوی ۱و۸ سینئول با اثر تدخینی بالایی است نسبت به اسانس نارنج با لینالول به عنوان ترکیب اصلی، بیشتر بود که نتایج به دست آمده با نتایج لی و همکاران (۲۰۰۱) مشابهت دارد.
۴-۲-۲ آزمایشات تماسی
۴-۲-۲-۱ سمیت تماسی اسانس برگ اکالیپتوس
غلظتهای کشندهی اسانس برگ اکالیپتوس برای بالغین سوسک کشیش، شپشهآرد و شپشهدندانهدار در جدول ۴-۵ آورده شده است. مقادیر کای-اسکور نشان داد که دادهها با مدل پروبیت برازش یافتهاند.
میزان سمیت اسانس اکالیپتوس به کار برده شده روی شپشهدندانهدار بیشتر از دو آفت دیگر بود و LC50 محاسبه شده برای R. dominica، T. castaneum و O. surinamensis به ترتیب ۸۱/۰، ۹۹/۰ و ۴۴/۰ میکرولیتر بر سانتیمترمربع بود.
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-08-01] [ 11:13:00 ب.ظ ]
|