منابع پایان نامه در مورد ارزیابی اقدامات حفاظت آب و خاک با استفاده از روش جهانی ... |
نمودار ۵-۲۰- افزایش رطوبت خاک در دیگر نقاط دنیا ۸۲
نمودار ۵-۲۱- کاهش تلفات خاک در حوزه آبخیز لپویی ۸۳
نمودار ۵-۲۲- کاهش تلفات خاک در دیگر نقاط دنیا ۸۳
نمودار ۵-۲۳- بهبود پوشش خاک حوزه آبخیز لپویی ۸۴
نمودار ۵-۲۴- بهبود پوشش خاک در دیگر نقاط دنیا ۸۵
نمودار ۵-۲۵- نمودار افزایش حاصلخیزی خاک در حوزه آبخیز لپویی ۸۶
نمودار ۵-۲۶- افزایش حاصلخیزی خاک در دیگر نقاط دنیا ۸۶
فهرست شکلها
عنوان صفحه
شکل ۱-۱- نمونه ای از اقدام پوشش گیاهی ۹
شکل ۱-۲- نمونه ای از اقدام سازهای ۹
شکل ۱-۳- نمونه ای از اقدام مدیریتی ۱۰
شکل ۳-۱- موقعیت جغرافیایی منطقه مورد مطالعه ۲۹
شکل ۳-۲- برداشت نمونه خاک در اقدام بند خاکی ۳۱
شکل ۳-۳- برداشت نمونه خاک در اقدام نهالکاری بادام ۳۱
شکل ۳-۴- اندازه گیری رطوبت خاک به روش کُرگیری ۳۲
شکل ۴-۱- نمایی از نهالکاری در حوزه آبخیز لپویی ۳۶
شکل ۴-۲- نمایی از کپهکاری در حوزه آبخیز لپویی ۳۷
شکل ۴-۳- نمایی از مدیریت (قرق) در حوزه آبخیز لپویی ۳۷
شکل ۴-۴- نمایی از بند خاکی در حوزه آبخیز لپویی ۳۷
شکل ۴-۵- میزان علوفه در نقطه شاهد ۴۷
شکل ۴-۶- میزان علوفه در نهالکاری بادام ۴۷
شکل ۴-۷- میزان علوفه در بند خاکی ۴۷
شکل۴-۸- میزان علوفه در مدیریت ۴۸
شکل ۴-۹- میزان علوفه در کپهکاری ۴۸
شکل ۴-۱۰- برداشت نمونه خاک در اقدام مدیریت ۴۹
شکل ۴-۱۱- برداشت نمونه خاک در اقدام کپهکاری ۵۰
شکل ۴-۱۲- اندازه گیری رطوبت خاک به روش کُرگیری ۵۰
شکل ۴-۱۳- نمایی از بند خاکی در حوزه آبخیز لپویی ۵۶
شکل ۴-۱۴- نمایی از بادامکاری در حوزه آبخیز لپویی ۵۹
شکل ۴-۱۵- نمایی از کپهکاری در حوزه آبخیز لپویی ۶۲
شکل ۴-۱۶- نمایی از مدیریت در حوزه آبخیز لپویی ۶۴
ارزیابی اقدامات حفاظت آب و خاک با بهره گرفتن از روش جهانی WOCAT
(مطالعه موردی: حوزه آبخیز لپویی (فارس) )
به وسیله: آنا شعربافی
چکیده
سرمایه گذاری در اقدامات حفاظت آب و خاک نیازمند بررسی دقیق و طراحی بر مبنای تجربیات ثبت شده و ارزیابی اثرات و منافع حاصل از اقدامات است. برای مقایسه اقدامات حفاظت آب و خاک در نقاط مختلف لازم است یک روش استاندارد مورد تأیید همه متخصصان در زمینه آبخیزداری قرار گیرد. این تحقیق در نظر دارد تا نتایج کاربرد روش استاندارد برنامهی جهانی بررسی روشها و فنآوریهای حفاظت آب و خاک WOCAT)) در ارزیابی فناوریهای انجام شده در عرصه حوزه آبخیز لپویی در استان فارس را ارائه نماید. با بازدید میدانی از حوضهی مورد مطالعه و شناسایی فنآوریهای موجود، نسبت به تهیه گزارش برای هر فنآوری اقدام گردید. مراجعه به کارشناسان آبخیزداری ادارهی منابع طبیعی استان و شهرستان، مصاحبه با مردم منطقه، برداشت نمونههای لازم خاک، تهیه گزارشات مالی و در پایان با بازدید میدانی، اقدام به تکمیل پرسشنامه اصلیWOCAT شد. نتایج این تحقیق نشان میدهد که ایجاد تعاونی آبخیزداری و اجرای فنآوریهای حفاظت آب و خاک نظیر کشت درختان مثمر بادام به جای مراتع فقیر بر روی تپههای با شیب ۱۶ تا ۳۰ درصد، سبب کنترل انواع فرسایش (سطحی و شیاری) در حوزه آبخیز لپویی شده است. یکی از نشانه های موفقیت این پروژه، کاهش قابل ملاحظهی رواناب سطحی و دیگری کاهش میزان فرسایش خاک از ۶۴/۳ به ۴/۲ تن در هکتار در سال که معادل کاهش مقدار ۲/۱ تن در هکتار در سال می باشد. با اجرای فنآوری نهالکاری بادام، عرصه ای به وسعت ۱۷۰ هکتار از اراضی مرتعی فقیر به باغهای بادام تبدیل گردیده است. طرح فوق باعث گردید که مهمترین فرسایش در حوضه (فرسایش آبی) کنترل گردد و پوشش گیاهی به میزان ۵۰ درصد افزایش یابد. نسبت سود به هزینه، پس از اجرای این فنآوری معادل (۴/۱) و نسبت درآمد حاصل از فنآوری جدید «کشت درختان مثمر» به فنآوری قبلی «مراتع فقیر» معادل ۵/۲۶ برابراست. در اقدام بندخاکی باعث گردید که فرسایش خاک از ۶/۳ تن در هکتار در سال به ۳/۳ تن در هکتار در سال کاهش یابد. با اجرای این اقدام، تعداد ۲۰حلقه چاه برای مصارف کشاورزی احداث گردید که سطح زیر کشتی معادل ۱۰۰ هکتار به اراضی کشاورزی منطقه اضافه گردید و بند خاکی باعث جلوگیری از سیلاب گردید. جهت اجرا این طرح ۹۰۰ میلیون ریال هزینه گردیده است که درآمدی معادل ۱ میلیارد ریال در سال ایجاد گردید. سود حاصل از اجرای طرح فوق ۱/۱ برابر میباشد. با اجرای طرح مدیریت، پوشش گیاهی افزایش یافته، رواناب کاهش یافته، فرسایش خاک از ۶/۳ تن در هکتار در سال به ۱/۳ تن در هکتار در سال کاهش یافته است. سود اجرای طرح مدیریت معادل ۱/۱ برابر نسبت به قبل میباشد. با اجرای طرح کپهکاری، فرسایش خاک از ۶/۳ به ۲۵/۳ تن در هکتار در سال کاهش یافته است. سود حاصل از اجرای طرح کپهکاری ۰۸/۱ برابر است. از آثار دیگر این پروژه ها، معکوس شدن روند مهاجرت و برگشت بسیاری از جوانان بومی با نرخ ۱۰ درصد بوده است. اقدامات انجام شده در منطقه آثار موفقی داشته است و با توجه به پرسشنامه تکمیلی WOCAT نهالکاری بادام در نزد ساکنان منطقه از اهمیت و جایگاه خاصی نسبت به دیگر اقدامها برخوردار است.
واژه های کلیدی: حوزه آبخیز لپویی، WOCAT، ارزیابی، فنآوریهای حفاظت آب و خاک.
فصل اول
کلیات
۱-۱- مقدمه
از آن جا که یک آبخیز، سیستمی طبیعی است که عوامل بیرونی غیر طبیعی (انسانی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی) نیز در آن تأثیر میگذارند، نحوه برخورد و مدیریت این سیستم برای دستیابی به اهداف مورد نظر بسیار پیچیده و حساس است. از این رو تنظیم برنامه ها و طرحهای دقیق بدون در نظر گرفتن عوامل اجتماعی و انسانی با موفقیت چندانی روبرو نخواهد شد.
امروزه، حفاظت آب و خاک اهمیت جهانی دارد. کوفی عنان دبیر اسبق سازمان ملل متحد بیان میدارد که ۳/۱ زمینهای جهان تخریب یافتهاند (رحیمی، ۱۳۸۹؛ به نقل از یونسدی[۱]۲۰۰۵). در سطح بین المللی، ۹۲ درصد از خاک، به طور مستقیم یا غیرمستقیم توسط کشاورزی تخریب یافته است؛ ۲۸ درصد توسط آزمایشهای کشاورزی، ۳۵ درصد توسط چرای مفرط، و ۲۹ درصد توسط قطع درختان جنگلی برای توسعه اراضی کشاورزی جدید (رحیمی، ۱۳۸۹؛ به نقل از سیمونوس[۲]۱۹۹۶).
فنآوریهای حفاظت آب و خاک به راههای مختلف به طور مؤثر با تخریب زمین مبارزه می کند اما بیشتر زمینهای کشاورزی هنوز به طور مؤثر مورد حفاظت قرار نگرفتهاند و حفاظت آب و خاک نیاز به گسترش بیشتری دارد. منافع پتانسیل اکوسیستم فرای کاهش فرسایش خاک و از دست دادن آب است. اینها شامل عملکرد هیدرولوژیکی آبخیز تضمین جریان پایه، کاهش سیلاب، و تصفیهسازی منابع آب، و نیز ترسیب کربن و نگهداری از تنوع زیستی بر روی زمین و زیرزمین میباشند (لینیگر[۳] و همکاران، ۲۰۰۸).
با افزایش سریع جمعیت جهان، میزان بهره برداری انسان از زمین و طبیعت افزایش یافته و در نتیجه باعث تخریب هر چه بیشتر و سریعتر زمین و طبیعت گردیده است که این یکی از معضلات بسیار مهم قرن بیست و یکم خصوصا در کشورهای جهان سوم و همچنین ایران میباشد. به منظور تلاش برای پیشگیری از این روند، دولتها و سازمانهای بین المللی مربوطه، اصول و روشهای مدیریت آبخیزداری را از دهه ۱۹۶۰ تاکنون به کار گرفتهاند (لینیگر و همکاران، ۲۰۰۸).
سرمایهگذاری در اقدامات حفاظت آب و خاک، نیازمند بررسی دقیق و طراحی بر مبنای تجربیات ثبت شده و ارزیابی اثرات و منافع حاصل از اقدامات است. تلاش های دستهجمعی و منابع کافی برای کسب دانش و آموختن از موفقیتهای حفاظت آب و خاک امری لازم و ضروری است؛ لذا این سرمایهگذاریها ارزش بودجهی مصرف شده را بر مبنای اکولوژیک، اقتصادی و اجتماعی معین میسازد. هر روزه در جهان کاربران اراضی و متخصصان حفاظت آب و خاک تحقیقات و آزمایشهای بسیاری در رابطه با مدیریت خاک، بهبود حاصلخیزی زمین و حفاظت منابع انجام می دهند و به دانسته های زیادی دست پیدا می کنند که بسیاری از آنها دارای ارزش بالایی است اما متأسفانه به دلیل نداشتن یک روش استاندارد و یکنواخت ارزیابی نمی توان نتایج حاصل پروژه های مختلف را در نقاط مختلف با شرایط اکولوژیک متفاوت مقایسه نمود و بنابراین نتایج حاصل از اجرای این پروژه ها در سطح محلی باقیمانده و امکان استفاده از آن میسر نبوده در حالیکه ممکن است این پروژهی حفاظت آب و خاک یکی از انواع موفق حفاظت آب و خاک باشد.
با توجه به کمبود موجود در سطح بین المللی برنامهی WOCAT در سال ۱۹۹۲ توسط انجمن جهانی حفاظت آب و خاک پیشنهاد و مصوب شد. برنامهی بررسی جهانی راهکارها و فنآوریهای حفاظت[۴] یا WOCAT، یک شبکه جهانی از همکاری مؤسساتی است که از سال ۱۹۹۲ برای جمعآوری و استانداردسازی اطلاعات با جمعآوری نمودن، تشریح و ساختن داده های قابل استفاده از نمونههای موفق فنآوریها و راهکارهای حفاظت آب و خاک جهان میباشد. این روش کار متناسب با نیازهای فردی متخصصان و مؤسسات مختلف در مقیاسهای گوناگون از محلی تا ملی، منطقهای و قارهای، و به منظور کسب و کامل نمودن تجربیات با ارزش متخصصان حفاظت آب و خاک طراحی شده است. این روش کار برای متخصصان و دانشمندان حفاظت آب و خاک این امکان را به وجود می آورد که دانسته های حاصل از پروژه های خود را با یکدیگر تقسیم نموده و دانش خود را افزایش و از آنها در تحقیقات خود استفاده و در شکل گیری بهترین تصمیمات در سطح مزرعه و در سطوح بالاتر یکدیگر را یاری کنند (رحیمی، ۱۳۸۹).
WOCAT مناسبترین روش دستیابی به یک سیستم مدیریت اطلاعات به خوبی آزمایش شده (IMS[5]) شامل یک استاندارد برای جمعآوری، ذخیره، تجزیه و تحلیل آزمایشهای حفاظت آب و خاک، و به طور همزمان، یک چهارچوب برای ارزیابی، پایش و مبادله اقدامات حفاظت آب و خاک را به وجود آورده است (رحیمی، ۱۳۸۹).
۱-۲- تعاریف و اصطلاحات
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1400-08-02] [ 11:20:00 ق.ظ ]
|