راهنمای نگارش پایان نامه درباره بررسی روند تغییرات دما و بارش در نیم قرن اخیر (۱۹۶۲-۲۰۱۱)- فایل ... |
شکل ۵-۴. - نمودار شش ماهه دوم مقایسه میانگین دما (سال ۱۹۶۲-۲۰۱۱)
۵-۳. نتیجه گیری
به نظر می رسد طی نیم قرن اخیر دمای شهرستان بندرانزلی رو به افزایش بوده و اقلیم این شهرستان در حال تغییر به سمت اقلیم گرم است :
طبق نمودار (۵-۵) میانگین دمای سالانه در دوره مورد مطالعه (۵۰ساله) می توان اینطور نتیجه گرفت که دما طی پنجاه سال اخیر (۲۰۱۱ - ۱۹۶۲) رو به افزایش است و فرضیه اول درست می باشد. طبق آنچه در نمودار قابل مشاهده است دما طی ۵۰ سال اخیر دارای نوسانات زیادی بوده و در سال ۲۰۱۰ با بیشترین میزان میانگین سالانه دما (۱۷. ۷ درجه سانتی گراد) مواجه هستیم. و کمترین میزان میانگین دمای سالانه را در سال ۱۹۶۹ (۱۴. ۴ درجه سانی گراد) داریم. به طورکلی از سال ۲۰۰۴ به بعد شاهد میانگین دمای سالانه بالای ۱۶. ۴ می باشیم و در نهایت حداکثر میانگین دما را در سال ۲۰۱۰ شاهد هستیم.
شکل ۵-۵. - نمودار میانگین سالانه درجه حرارت از سال ۱۹۶۲-۲۰۱۱ شهرستان بندرانزلی
بارندگی طی پنجاه سال اخیر رو به کاهش است:
طبق نمودار مجموع بارش سالانه در دوره مورد مطالعه (۵۰ساله) می توان اینطور نتیجه گرفت که بارندگی طی پنجاه سال اخیر (۲۰۱۱ - ۱۹۶۲) رو به کاهش نیست و فرضیه دوم رد می شود. طبق آنچه در نمودار قابل مشاهده است بارندگی طی ۵۰ سال اخیر دارای نوسانات زیادی بوده و در سال ۲۰۱۱ با بیشترین میزان بارندگی (۲۹۱۶. ۶ میلی متر) مواجه هستیم. و کمترین مقدار بارندگی را در سال ۱۹۷۱ (۱۱۵۶. ۲میلی متر) داریم. به طورکلی بیشترین میزان بارندگی در سال های ۱۹۷۲ (۲۵۷۵. ۴میلی متر)، ۱۹۸۲ (۲۶۶۲. ۱میلی متر) و در نهایت حداکثر بارندگی را در سال ۲۰۱۱ شاهد هستیم.
شکل ۵-۶. - نمودار سالانه مجموع بارش (سال ۱۹۶۲-۲۰۱۱)
بارش و دما در طی دوره آماری در محدوده مورد مطالعه تغییر معناداری داشته است:
طبق نتایج بدست آمده از آزمون گرافیکی من – کندال، تغییرات ماهانه بارش و دما در محدوده تحقیق، نشان دهنده تغییرات در این عناصر است. این تغییرات هر دو نوع افزایشی و کاهشی را شامل می شود بنابراین این فرض اثبات می شود و با توجه به اینکه دو نمودار برای هر دو متغیر بارش و دما فقط یک نقطه برخورد دارند بنابراین روند معنی دار وجود دارد.
از سال ۱۹۶۲ تا ۱۹۶۳مولفه U در ماه های ژانویه تا می و همچنین دسامبر روند افزایشی بارش و از سال ۱۹۶۳ به بعد در ماه های می تا دسامبر روند کاهشی بارش را شاهد هستیم. از سال ۱۹۶۲ تا ۱۹۶۳ در همه ماه ها به جز مارس و ژولای روند کاهشی دما داریم.
ایستگاه بندرانزلی در محدوده مورد مطالعه در ماه های اکتبر، ژانویه با مقادیر «۳۱/۰-»، «۳۱/۰-» در جهت کاهشی یا روند منفی را نشان می دهد. در همین راستا ماه های نوامبر، دسامبر، فوریه، می، ژولای هیچ تغییری مشاهده نمی شود. ضمناً انزلی در سپتامبر «۲۸/۰»، تغییرات مثبت را نشان میدهد. ماه سپتامبر ایستگاه انزلی، شامل روند افزایشی است.
تغییرات ماه اکتبر از نوع کاهشی است. اما روند بارش در این ایستگاه منفی بوده است. ماه های نوامبر، دسامبر، فوریه و ژولای تغییر وجود دارد و حد فاصل بازه (۰ تا ۲۵/۰- و ۲۵/۰- تا ۰) می باشد اما روند وجود تغییرات مثبت بوده است. ماه ژانویه ایستگاه انزلی که در دامنه شمالی البرز قرار دارد کمترین میزان تغییرات را نشان می دهد.
فهرست منابع و ماخذ
۱ – جعفر پور، ابراهیم، (۱۳۷۷) : اقلیم شناسی، انتشارات دانشگاه تهران.
۲ – حیدری، محسن (۱۳۸۸) :تجزیه و تحلیل بارندگی، دانشگاه جامع علمی کاربردی
۳ – رحیم زاده. فاطمه، عسگری. احمد، نوحی. کیوان، (۱۳۸۲) : نگرشی برتفاوت نرخ افزایش دمای حداقل و حداکثر و کاهش دامنه شبانه روزی دما در کشور، سومین کنفرانس منطقه ای و اولین کنفرانس ملی تغییر اقلیم.
۴ - روشنی، محمود، (۱۳۸۲) : بررسی تغییرات اقلیمی سواحل جنوبی دریای خزر، پایان نامه کارشناسی ارشد، استاد راهنما دکتر قاسم عزیزی، گروه جغرافیای طبیعی دانشگاه تهران.
۷- عزیزی، قاسم، (۱۳۸۳) : تغییر اقلیم، نشر قومس.
۸- عزیزی، قاسم. کریمی احمدآباد، مصطفی. سبک خیز، زهرا، (۱۳۸۴) : روند دمایی چند دهه اخیر ایران و افزایش CO2، نشریه علوم جغرافیایی دانشگاه تربیت معلم، جلد ۴، شماره ۵، پاییز و زمستان ۱۳۸۳.
۹ – عساکره، حسین، (۱۳۹۰) : مبانی اقلیم شناسی آماری، دانشگاه زنجان.
۱۰ – علیجانی، بهلول، (۱۳۸۵) : آب و هوای ایران، دانشگاه پیام نور.
۱۱- کاویانی محمدرضا و علیجانی، بهلول، (۱۳۸۰) : مبانی آب و هواشناسی، انتشارات سمت.
۱۲ – کسمائی، مرتضی، (۱۳۶۸) : راهنمای طراحی اقلیمی، وزارت مسکن و شهرسازی مرکز تحقیقات.
۱۳- مسعودیان. ابوالفضل، ۱۳۸۳، تحلیل ساختار دمای ماهانه ایران، مجله پژوهشی دانشگاه اصفهان (علوم انسانی)، جلد پانزدهم – شماره ۱ و ۲.
۱۴- موسی پور، پری، (۱۳۸۷) : نقش گردشگری در توسعه پایدار روستایی (مطالعه موردی شهرستان بندرانزلی) رساله دکتری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران.
۱۵- مهدوی، محمد، (۱۳۸۹) : هیدرولوژی کاربردی، انتشارات دانشگاه تهران.
۱۶- مهدوی، مسعود، (۱۳۷۲) : آمار و روش های تحلیل داده ها در جغرافیا، نشر قومس.
۱۷ – محمودی، علیرضا و همکاران، تغییر اقلیم در اصفهان طی سالهای ۱۹۵۱-۲۰۰۵، دومین کنفرانس بوم شناختی ملی.
۱۸ – محمدی، حسین و تقوی، فرحناز، ۱۳۸۳، روند شاخص های حدی دما و بارش در تهران، پژوهشهای جغرافیایی، شماره ۳۵.
-
- Arora, V. K. and Boer, G. J. : 2001, ‘Effects of Simulated Climate Change on
the Hydrology of Major River Basins’, J. Geophys. Res. 106 (D4) , 3335-3348.
-
- Bryson, k. a (1997) , the paradigm pf climatology: an essay. Bul. Amer. Meteor. Soc.
-
- Ghil, M. , and R. Vautard, Interdecadal Oscillations and the Warming Trend
in Global Temperature Time Series, Science, 199, 1065-1068, 1991.
-
- Gleick, P. H. : 1989, ‘Climate change, hydrology, and water resources’
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1400-08-02] [ 03:38:00 ق.ظ ]
|