این واحد دارای دو train برای فازهای چهار و پنج می‌باشد که هر train به طور مجزا دارای یک قسمت فشار بالا و یک قسمت فشار پایین می‌باشد.
دانلود پایان نامه
مصارف عمده گاز سوخت با فشار بالا در موارد زیر می‌باشد:
۱- توربین‌های گازی تولید برق (GTG) در واحد ۱۲۰
۲- توربین‌های گازی کمپرسورهای گازی در واحد ۱۰۶
۳- به عنوان گاز جاروب‌کننده (sweeping gas) در شبکه مشعل (flare)ها
۴- گاز سوختی در قسمت زباله‌سوز و پیش گرم و شمعک واحد ۱۰۸
۵- گاز اتمایزر در واحد ۱۴۲ (Burn Pit)
و مصارف عمده گاز سوخت با فشار پایین در موارد زیر می‌باشد:
۱- در واحد تولید بخار جهت تأمین سوخت بویلر در واحد ۱۲۱
۲- به عنوان گاز جاروب‌کننده (sweeping gas) در شبکه مشعل (flare)ها
۳- گاز گرم‌کننده کوره‌ها در واحدهای پروسسی
۴- به عنوان گاز شمعک در واحد ۱۴۲
۳-۲-۱۹- واحد ۱۲۳: تولید هوای ابزاردقیق
هدف از این واحد تولید هوای ابزار دقیق (Instrument Air) و هوای سرویس (Utility Air) برای فازهای ۴و۵ می‌باشد. خوراک ورودی، هوای محیط و محصولات، هوای ابزار دقیق، هوای سرویس، هوا جهت خشک کردن هوای نیتروژن، هوا برای مجموعه تولید نیتروژن (واحد ۱۲۴) و هوای مورد نیاز در واحدهای احیا کاستیک (در واحد۱۱۳) می‌باشد.
این واحد از دو قسمت اصلی به شرح زیر تشکیل شده است:
تولید هوای ابزار دقیق که این هوا توسط کمپرسورهایی که هر کدام دارای ظرفیت m3/h 6900 (حدود % ۵۰ از کل ظرفیت مورد نیاز) می‌باشند تهیه می‌شود.
خشک‌کننده‌ها که هر کدام به ظرفیت m3/h 3550 در حدود % ۵۰ ظرفیت کل می‌باشند. یک قسمت از هوای مرطوب فشرده شده به واحد تولید نیتروژن (واحد ۱۲۴) فرستاده می‌شود.
در این واحد یک قسمت ذخیره‌سازی شامل دو مخزن وجود دارد که تا مدت ۱۵ دقیقه، در زمان از کار افتادن کمپرسورها، هوای مورد نیاز سیستم را تأمین می‌کنند.
۳-۲-۲۰- واحد۱۲۴: تولید نیتروژن
هدف این واحد تولید نیتروژن مورد نیاز پالایشگاه و توزیع آن در واحدهای مختلف فازهای ۴ و۵ می‌باشد. خوراک ورودی، هوای مرطوب از واحد ۱۲۳و محصولات، گاز نیتروژن و مایع نیتروژن می‌باشد.
نیتروژن مایع تولید شده ذخیره می‌شود و در شرایط غیرعادی و زمان ازکارافتادن واحد (shut down) به عنوان یک سیستم پشتیبان به واحد سرویس می‌دهد تازمانی که نیتروژن در تجهیزات خروجی تولید گردد و واحد را تغذیه نماید.
این واحد شامل دو قسمت به شرح زیر می‌باشد:
یک واحد نیتروژن گازی که قادر به تولید Nm3/h 1600 نیتروژن گازی به اضافه Nm3/h 300 نیتروژن مایع می‌باشد.
منبع نیتروژن مایع و واحد تبخیر (Vaporizer) با Nm3/h 3300
شکل ۳-۴- نمایی از واحد تولید نیتروژن
۳-۲-۲۱- واحد ۱۲۵: تأمین آب
این واحد به منظور تأمین آب مورد نیاز قسمت‌های مختلف فازهای۴ و ۵ طراحی و ساخته شده است. خوراک ورودی، آب دریا و محصول، آب دریای فیلترشده برای واحدهای یوتیلیتی و آب آتش نشانی می‌باشد.
لوله‌های آب ورودی شامل چهار لوله ۵۶ اینچی بوده که آب را از فاصله ۸۰۰ متری از ساحل و از عمق ۹ متری از سطح دریا دریافت و به حوضچه‌ها هدایت می‌کنند.
بعد از انجام عملیاتی از قبیل فیلتر کردن آب، تزریق کلر جهت جلوگیری از رشد میکروب‌ها و جلبک‌ها در لوله‌ها و غیره، آب وارد پالایشگاه فازهای۴ و ۵ می‌شود که به دو قسمت تقسیم می‌گردد:
یک قسمت به مخزن آب دریا فرستاده می‌شود که از مخزن توسط پمپ به واحدهایی که بالاتر از ارتفاع ۵۶ متر از سطح دریا هستند( واحدهای ۱۴۶، ۱۱۶، ۱۰۷ و۱۰۱ که اغلب آب برای خنک‌کاری استفاده می‌شود) ارسال می‌گردد.
قسمت دوم به واحدهایی که پایین‌تر از ارتفاع ۵۶ متر از سطح دریا می‌باشند و فشار آب ارسالی کافی می‌باشد و نیاز به تقویت ندارد ارسال می‌گردد که در این قسمت بخش عمده آب صرف تولید آب شیرین در واحد ۱۲۶ می‌شود. واحدهای دیگری که از این شاخه تغذیه می‌شوند عبارتند از ۱۲۹، ۱۲۱، ۱۱۵، ۱۱۴ و واحد ۱۱۳٫
شکل ۳-۵- نمایی از واحد دریافت آب از دریا
۳-۲-۲۲- واحد ۱۲۶: شیرین‌سازی آب
هدف از این واحد گرفتن نمک از آب دریا و تأمین آب نمک زدایی شده برای واحدهای مختلف پالایشگاه می‌باشد. خوراک ورودی، آب دریا از واحد ۱۲۵، بخار LP از واحد ۱۲۱ و محصول، آب تازه (fresh) به واحد۱۳۲، ۱۳۰، ۱۰۳، ۱۲۷، ۱۲۸، و آب نمک برای حوض جهت ذخیره و عملیات بعدی می‌باشد.
این واحد از سه مجموعه (Package) تشکیل شده که در حالت نرمال دو مجموعه در حال کار و یکی در حالت آماده باش (stand by) می‌باشد. هر کدام از این مجموعه‌ها قابلیت تولید ۱۳۰۰ متر مکعب بروز که معادل %۵۰ ظرفیت کل است را دارد. آب این واحد از واحد ۱۲۵ تغذیه می‌شود و فرایند آن بر اساس جداکردن آب از نمک به صورت تقطیر می‌باشد و آب نمک‌های جداشده دوباره به واحد ۱۲۵ و سپس به دریا ریخته می‌شود و آب‌های مقطر ذخیره و سپس توزیع می‌شوند.
برای حذف کلر از آب از سولفیت سدیم، برای جلوگیری از کف کردن آب از ضد کف (Anti Foam) و جهت جلوگیری از رسوب از Anti استفاده می‌گردد.
شکل ۳-۶- نمایی از واحد شیرین‌سازی آب
۳-۲-۲۳- واحد ۱۲۷: تولید آب بدون املاح
هدف از این واحد تولید آب شفاف و عاری از هرگونه یون که در اصطلاح
آب(DM Demineralized water) می‌گویند می‌باشد. خوراک ورودی، آب نمک‌زدایی شده (Desalinated Water) از واحد ۱۲۶ و محصول، خوراک آب جبرانی برای بویلرها(m3/h2280) و آب با کیفیت بالا برای شستشوی پره توربین‌های واحدهای ۱۰۶ و ۱۲۰(m3/h24) می‌باشد.
آب ورودی از واحد ۱۲۶ که دارای کلر می‌باشد ابتدا توسط بی‌سولفیت، کلر‌زدایی شده که باعث تخریب بسترها نشود و سپس وارد بسترهای رزینی شده و یون‌های مثبت و منفی آب گرفته می‌شود. در حالت نرمال این بسترها به صورت سری کار می‌کنند که آب دارای خلوص بالا و کیفیت بهتری می‌باشد ولی از نظر کمیت میزان آب تولیدی کم است. در صورت نیاز به مقدار آب بیشتر از حد معمول به صورت موازی با دو برابر ظرفیت معمول اما با کیفیت کمتری کار می‌کنند. این بسترها بعد از زمان مشخص کار نیاز به احیا کردن رزین‌ها دارند که توسط اسید سولفوریک و کاستیک که هر دو با آب محصول خود واحد رقیق می‌شوند احیا می‌گردند.
۳-۲-۲۴- واحد ۱۲۸: تولید آب آشامیدنی
به طور کلی هدف این واحد تولید آب آشامیدنی و همچنین آب با کیفیت مناسب برای استفاده در پالایشگاه جهت شستشو و دیگر موارد می‌باشد. خوراک ورودی، آب شیرین از واحد ۱۲۶ با دبی m3/h 110 و محصول، آب آشامیدنی (با دبی m3/h 50، فشار barg 7 و دمای C30) جهت مصارف نوشیدنی و آب آشامیدنی برای یوتیلیتی (با دبی m3/h 60، فشار barg 7 و دمای C 30) می‌باشد.
در حالت کلی در این واحد دو نوع آب تولید می‌شود که عبارتند از:
آب آشامیدنی جهت مصارف عمومی که برای تولید آن به آب شیرین که حدودا بدون املاح می‌باشد مقدار معینی کلرید سدیم و بیکربنات سدیم اضافه کنیم و برای ضدعفونی کردن آن مقداری هیپوکلرید می‌افزایند.
آب سرویس (Utility water) که دارای کلرید کلسیم و بیکربنات سدیم است که به آب واحد ۱۲۶ اضافه شده اما هیپوکلرید به آن افزوده نمی‌شود. آب تولیدی در این واحد دارای دمای C33 می‌باشد
۳-۲-۲۵-واحد ۱۲۹: تصفیه پسابهای صنعتی
این واحد جهت تصفیه و جداسازی بهتر پساب‌های پالایشگاه به سه قسمت تقسیم شده است:
۳-۲-۲۵-۱- تصفیه آب روغنی و هیدرو کربن ها

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...