مطالب پایان نامه ها درباره :ارائه روشی برای تعیین حاشیه امنیت کارایی واحد های تصمیم ... |
در این رساله برای اندازه گیری حاشیه امنیت کارایی ، ابتدا یک الگوریتم شامل ورودی ها و خروجی مشخص و ده گام اجرایی مطرح شده است. این الگوریتم به خوبی می تواند در مسائل مختلف تحلیل پوششی داده ها با تعداد متنوع از واحد های تصمیم گیری، ورودی ها و خروجی ها، حاشیه امنیت کارایی هر واحد را نسبت به سایر واحد های تصمیم گیری محاسبه کند. سپس یک مدل ریاضی برای مسائلی با یک ورودی و دو خروجی یا دو ورودی و یک خروجی ارائه گردید. این مدل در سه حالت مختلف و به کمک روش تجزیه و تحلیل نموداری، می تواند حاشیه امنیت کارایی هر واحد را نسبت به سایر واحد های تصمیم گیری محاسبه کند. محدودیت این مدل نسبت به تعداد ورودی ها و خروجی ها به جهت استفاده از روش ترسیمی است. نهایتاً مدلی توسعه یافته که از مدل های برنامه ریزی خطی است برای محاسبه حاشیه امنیت کارایی، در مسائلی با چندین ورودی و چندین خروجی ارائه شده است.
۵-۳-۱ محاسبه حاشیه امنیت کارایی به کمک الگوریتم
در محیط دلفی، برنامه ای طراحی شده است که می تواند با دریافت ورودی های الگوریتم زیر و اجرای گام های ده گانه آن خروجی مورد نظر را که همانا حاشیه امنیت کارایی واحد تحت بررسی نسبت به سایر واحد ها است تولید کند. این الگوریتم به شرح ذیل در فصل سوم آمده است:
ورودی ها: یک مدل DEA (تابعی برای محاسبه کارایی واحدها به کمک مدل DEA) n: تعداد واحدهای تصمیم گیری m: تعداد ورودیهای سیستم s: تعداد خروجیهای سیستم xij-ها: مقادیر ورودی ها (xij = میزان ورودی i-ام از واحد j-ام) Yrj-ها: مقادیر خروجیها (yrj = میزان خروجی r-ام از واحد j-ام) k: شناسه واحدی که حاشیه امنیت کارایی آن تحت بررسی است t: شناسه واحدی که حاشیه امنیت کارایی واحد k نسبت به آن سنجیده می شود( شناسه واحد مورد مقایسه ) δ: پارامتر دقت حاشیه امنیت کارایی |
خروجی: حاشیه امنیت کارایی واحد k نسبت به واحد t |
مراحل: گام۱- به کمک یکی از مدل های DEA، کارایی واحدهای k و t (Ek و Et) محاسبه می شود. گام۲ - مقدار Ek به عنوان مقدار اولیه کارایی واحد k در متغیر Ek0 ذخیره می شود. گام ۳- به ازای i از ۱ تا s، مقدار yi,t در yi,t0 ذخیره می شود (مقدار اولیه تمام خروجیهای واحد t). گام ۴- مقدار α (ضریبی برای افزایش خروجیها)، مساوی δ قرار میگیرد. گام ۵- به ازای i از ۱ تا s، مقدار yi,t به صورت yi,t0 × (۱+α) محاسبه می شود (افزایش تمام خروجیها به میزان α%). گام ۶- مانند گام ۱، بار دیگر کارایی واحد k محاسبه و در Ek ذخیره می شود. گام ۷- اگر Ek < Ek0 بود، به گام ۱۰ میرویم. در غیر این صورت گام بعدی اجرا می شود. گام ۸- مقدار α برابر α+δ قرار میگیرد. گام ۹- گام ۵ اجرا می شود. گام ۱۰- δ)- ۱۰۰×(α حاشیه امنیت کارایی واحد k نسبت به واحد t بر حسب درصد، است. |
برای محاسبه حاشیه امنیت مطلق کارایی واحد k، ابتدا به کمک الگوریتم فوق، حاشیه امنیت نسبی کارایی واحد k را نسبت به تمام واحدهای دیگر محاسبه میکنیم ( ESM k,t به ازای ۱≤t≤n، t≠k)؛ مقدار کمینه کمیتهای به دست آمده، حاشیه امنیت مطلق کارایی واحد k خواهد بود:
AESMk = Min { ESMk,t| 1≤t≤n, t≠k }
۵-۳-۲ محاسبه حاشیه امنیت کارایی به کمک مدل ریاضی (با محدودیت تعداد ورودی ها و خروجی ها)
در این روش که از تحلیل نموداری برای ترسیم جایگاه واحد های مورد بررسی و بر اساس میزان ورودی ها و خروجی هایشان استفاده شده ، زاویه α و β به شرح زیر تعریف شده است:
α زاویه ای است بین شعاع حامل هر نقطه متناظر با یک واحد کارا، با جهت مثبت محور طول ها.
β زاویه ای است بین شعاع حامل هر نقطه متناظر با واحدی که عملکردش را بهبود می بخشد، با جهت مثبت محور طول ها.
حال اگر:
الف) α < β باشد، حاشیه امنیت کارایی واحد کارای (ai,bi) را نسبت به واحد ناکارای (a’,b’) میتوان به صورت زیر بر حسب درصد بیان کرد:
در فرمول فوق تعریف می شود:
ai طول نقطه متناظر با واحدی که حاشیه امنیت کارایی آن تحت بررسی است.
bi عرض نقطه متناظر با واحدی که حاشیه امنیت کارایی آن تحت بررسی است.
m شیب خط واصل بین واحد تحت بررسی و اولین واحدی که α آن بزرگتر از α واحد تحت بررسی است.
a‘ طول نقطه متناظر با واحدی که حاشیه امنیت کارایی واحد تحت بررسی نسبت به آن سنجیده می شود.
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1400-08-02] [ 05:38:00 ق.ظ ]
|