مطالب پژوهشی درباره : کشف فرآیند بازگشت بیماران سوختگی به جامعه و ارائه یک مدل- ... |
مراحل مدل
مراحل مدل شامل گامهای عملی برای دستیابی به هدف مدل است. در مدل حاضر جهت دستیابی به هدف چهار گام اساسی بر اساس فرایند پرستاری طراحی گردیده است که عبارتند از: بررسی ماتریکسخود و شناسایی ابعاد گسیختگیخود، برنامه ریزی، اجرا و ارزشیابی سطح تعادل. این فرایند در تمام مراحل گذر از بیمارستان به منزل و جامعه به صورت یکپارچه ادامه دارد.
بررسی وتشخیص پرستاری
این مرحله خود دارای دو بخش است. پرستار در ابتدا به بررسی ماتریکسخود و نحوه مکان یابی در مددجو می پردازد و سپس با تجزیه و تحلیل اطلاعات؛ ابعاد گسیختگی را تشخیص میدهد.
در بخش اول اولین اقدام پرستار جهت کمک به فرد مبتلا به سوختگی پس از کسب اطلاعات کلی در حیطههای مختلف ماتریکسخود(خود شخصی، بین فردی و بیرونی)، ارزیابی وضعیت مددجو در ابعاد جسمی، روحی- روانی، معنوی و اجتماعی است. ابزار جمع آوری اطلاعات مصاحبه، معاینه، مشاهده و پرسشنامه است. منبع اطلاعات می تواند مددجو، خانواده، دوستان و دیگر اعضای تیم باشد. داشتن سابقه کار در بخش سوختگی و مراقبت از این بیماران، انعطاف پذیری و ارتباط درمانی لازمه کار است. بررسی عواملی که وضعیت مصدوم/ بیمار/ مددجو / قربانی را بهبود بخشیده یا وخیمتر میسازد ضروری است.
بررسی ماتریکس خود:
در این مرحله کلیه عواملی که برتعادل فرد در ابعاد جسمی، ذهنی، تعاملی و تعالی تأثیر دارند (عوامل خود شخصی، بین فردی و بیرونی) مورد بررسی قرار گرفته و در دو گروه منابع انرژی تقویت کننده و بازدارنده جای میگیرند. در گروه منابع انرژی تقویت کننده کلیه عواملی که به تعادل (یکپارچگی جسمی، اتصال به جریان زندگی و بازگشت به خویشتن) فرد کمک می کنند از جمله سیستمهای حمایتی (حمایت درونی ،خانوادگی و خدمات اجتماعی) جای میگیرند. در گروه باز دارنده ها نیز عواملی که تعادل جسمی، ذهنی، تعاملی و تعالی فرد را به هم زده و بازگشت وی را دشوارتر میسازند نظیر موانع درونی(شخصیت غیر قابل انعطاف پذیر یا نگرش منفی، شدت آسیب های سوختگی و…)، موانع بین فردی (ناکافی بودن اطلاعات، تعاملات ناخوشایند و …) و موانع بیرونی (طبقهاجتماعی پایین وضعیت اقتصادی نامطلوب، خدمات اجتماعی ناکافی و…) قرار میگیرند.
بررسی پیامدهای اصلی در مبتلایان به سوختگی
پوست:
عملکرد حفاظتی( عفونت زخم، سپسیس)
عملکرد ترمیمی(التیام زخم، شکل گیری اسکار، لزوم جراحی های ترمیمی)
وضعیت حسی
عملکرد عصبی-عضلانی:
تحرک مفاصل
قدرت عضلانی
عملکرد اندام تحتانی
عملکرد دستها و اندام فوقانی
قابلیت قلبی و عروقی
درد و وضعیت حسی
شدت درد
خارش
عملکرد روانی:
سندرم دیسترس پس از حادثه
افسردگی
عملکرد نقش فیزیکی
عملکرد مستقل
بازگشت به کار
مشارکت در فعالیتهای اجتماعی و جامعه
تصویر ذهنی
تمامیت اجتماعی
رشد و تعالی
درک از کیفیت زندگی
سلامت معنوی
در بخش دوم پرستار باید اطلاعات کسب شده از بخش قبلی را به دقت تجزیه و تحلیل نماید. این بخش شامل شناسایی نشانه های گسیختگیخود(جسمی، ذهنی، تعاملی و تعالی) و مکان یابی میباشد. شناسایی این ابعاد به پرستار در تعیین تشخیصهای پرستاری و برنامه ریزی کمک خواهد کرد.
شناسایی گسیختگی خود
نوع گسیختگی خود بر اساس علائم و نشانه های تهدید و آشفتگی، مشخص میگردد. پرستار در این مرحله بر اساس اطلاعات حاصل به شناسایی وضعیت مددجو در فرایند بازگشت پرداخته و بدین ترتیب یک یا چند نوع از گسیختگی تجربه شده توسط وی تعیین میگردد. توجه به رفتارها، واکنشهای مددجو و شناسایی مکان یابی و مقایسه آن با ویژگیهای هر نوع گسیختگی، به تشخیص نوع گسیختگی و ارائه مراقبت مبتنی بر تجربه مددجو کمک خواهد نمود.
شناسایی مکایابی
همچنین کلیه راهبردهای مورد استفادهی فرد جهت محافظت از خود با توجه به پیامدهایی که برای فرد دارند یا خواهند داشت در دو گروه راهبردهای مثبت و راهبردهای منفی جای میگیرند. با توجه به اطلاعات کسب شده در مرحله قبل، کلیه راهبردهای خود محافظتی شناختی و رفتاری فرد یا راههایی که برای برقراری تعادل اتخاذ می کند، با در نظر گرفتن طیف آن در دو دسته مثبت و منفی قرار میگیرند .به عنوان مثال راهبردهایی چون متعهد شدن به خود، جایگزینی، تحمل در طیفهای فعالانه، سازگارانه، اثر بخش، جزو تدابیر مثبت و درصورتیکه همین راهبردها در طیفی از منفعلانه، ناسازگارانه و غیر اثر بخش قرار گیرند، جزو تدابیر منفی محسوب میشوند. توجه به طیف و همچنین پیامد راهبرد اهمیت حیاتی دارد. به عنوان مثال نگاه نکردن در آینه در اوایل که ممکن است به کاهش اضطراب منجر گردد، مثبت تلقی شده، اما برای مدت طولانی ممکن است نشانهای از اختلال در تصویر ذهنی از خود باشد.
تشخیص پرستاری
تشخیصهای پرستاری بر پایه اطلاعات کسب شده ارائه می شود. با توجه به دامنه وسیع و متفاوت تأثیرات سوختگی، اکثر مددجویان در معرض تهدید و آشفتگیهای متعددی قرار داشته و یا با آن مواجه خواهند شد. تهدیدها و آشفتگیها که بر اساس مطالعهی حاضر، در ابعاد جسمی، روحی- روانی، معنوی و اجتماعی شناسایی شدهاند، شامل مواردزیر است :
تهدید و آشفتگی جسمی
خطرات جسمی
علائم و نشانهها
الف) پاسخ موضعی سوختگی: تورم، زخم و…..
ب)پاسخ سیستمیک: اختلال آب و الکترولیت، خونریزی، عفونت و …
درد و عذاب
علائم و نشانهها
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1400-08-02] [ 06:08:00 ق.ظ ]
|