بررسی تاثیر برند خدمات بر فرآیند ارزش مشتری - وفاداری مشتری ... |
همچنین در برخی موارد از «مقیاس افتراق معنایی[۳۷]» استفاده شده است. مقیاس افتراق معنایی که بخاطر وجود صفتها یا عبارتهای کرانی یا قطبی در آن، گاهی با عنوان «برش قطبین» نیز به کار برده می شود برای سنجش معنی ضمنی اشیاء، رخدادها، و مفهومها طراحی شده اند. در این مقیاس از آزمودنیها خواسته می شود نظر خود را با انتخاب شماری از صفتها یا ویژگیها در برابر محرکی واحد درجهبندی کنند. پاسخگویان نقطهای را که نشانگر نگرش آنها نسبت به محرک مورد نظر است بین دو کران یک پیوستار (که در این تحقیق ۱۰ درجهای است) علامت میزنند. (میرزائی، ۱۳۸۸)
در نهایت پس از بدست آوردن روایی و پایایی ابزار، پرسشنامه در بین اعضای جامعه آماری توزیع و پس از تکمیل جمعآوری شدند. جامعه آماری پژوهش، کلیه مشتریان خطوط هوایی ایران ایر، آسمان و ماهان ایر میباشند که در شهریور ماه سال ۱۳۹۲ از فرودگاه مهرآباد تهران سوار هواپیما شدند. با توجه به حجم زیاد جامعه آماری، پس از بدست آوردن اطلاعات اولیه از مسافران در فرودگاه مهرآباد تهران، تعداد حجم نمونه با بهره گرفتن از فرمولهای آماری محاسبه و بر اساس ضریب اطمینان ۹۵ درصد و خطای ۵ درصدی انتخاب شد. روش نمونه گیری، نمونه گیری تصادفی ساده میباشد و پرسشنامه بین افراد دارای ویژگیهای جمعیت شناختی متفاوت توزیع گردید تا نمونه مناسبتری بدست آید.
۱-۷-۴ روش تجزیه و تحلیل اطلاعات
به طور کلی در استنتاج علمی در علوم اجتماعی و رفتاری، دو مسأله عمده وجود دارد:
اولین مسأله؛ مربوط به اندازه گیری و سنجش متغیرهاست. یعنی واقعاً سنجههای انجام شده چه چیزی را می سنجد؟ به چه طریق و تا چه حدی میتوان انواع چیزهایی را که باید مورد سنجش قرار گیرند، خوب سنجید؟ و چگونه میتوان اعتبار و روایی مقیاسها را بیان کرد؟
دومین مسأله؛ مربوط به روابط علّی پیچیده بین متغیرهایی است که بطور مستقیم قابل مشاهده نیستند که آنها را میتوان با شاخص های دارای احتمال خطا استنتاج نمود؟ چگونه میتوان میزان قوت روابط نهایی بین متغیرها را مورد ارزیابی قرار داد؟
مدل Lisrel در کلیترین شکل خود، برای رفع دو مشکل عمده فوق در استنتاج علمی ایجاد شده و دارای دو بخش میباشد: (قاضی طباطبایی، ۱۳۷۴)
مدل “اندازه گیری"و مدل “معادلات ساختاری“:
مدل اندازه گیری؛ مشخص مینماید که چگونه متغیرهای نهانی یا سازه های فرضی برحسب متغیرهای قابل مشاهده مورد سنجش قرار میگیرند و اعتبار و روایی آنها به چه میزان است. از طرف دیگر مدل معادلات ساختاری، روابط علّی بین متغیرهای نهانی را مشخص کرده و اثرات علّی و میزان واریانس تبیین نشده را شرح میدهد.
- روش تجزیه و تحلیل داده ها؛ در این تحقیق با توجه به متغیرها و عاملهای مذکور، مدل اندازه گیری و مدل معادلات ساختاری بوده و از نرم افزارspss و Lisrel استفاده می شود. در این روش ابتدا تحلیل عاملی اکتشافی با بهره گرفتن از نرم افزارspss انجام خواهد شد و سپس تحلیل عاملی تائیدی در خصوص معادلات اندازه گیری انجام میگیرد. سپس معادلات ساختاری برنامه ریزی شده و میزان ضریب تأثیر هر یک از متغیرهای تأثیرگذار را اندازه گیری میکنیم. روش Lisrel ضرایب ناشناخته را در مجموعه معادلات ساختاری برآورد می کند. متغیرهای سیستم معادلات در این روش شامل متغیرهای مستقیماً قابل مشاهده و متغیرهای غیرقابل مشاهده و نظری است که با متغیرهای قابل مشاهده مرتبط میباشند.
فرض مدل این است که یک ساختار علّی بین مجموعه ای از متغیرهای نهانی وجود دارد و متغیرهای قابل مشاهده شاخص یا علائم متغیرهای نهانی میباشند. اگرچه روش Lisrel به طور خاص برای مدلهایی با متغیرهای نهانی و معادلات ساختاری برای متغیرهای مستقیماً قابل مشاهده و در مجموع برای رفع دو مشکل عمده استنتاج علمی طراحی شده، اما قابلیت های دیگری مانند تجزیه و تحلیل رگرسیون، واریانس و تجزیه و تحلیلهای متغیرهای چندگانه را دارد. بنابراین پس از توصیف داده های جمعآوری شده با بهره گرفتن از آمار توصیفی، معادلات ساختاری با بهره گرفتن از نرم افزار Lisrel ارائه میگردد. همچنین هرگاه در یک تحقیق تعداد نسبتاً زیادی متغیر وجود داشته باشد، یافتن رابطهها و یا به عبارت دیگر همبستگی بین این متغیرها به روشهای معمولی بسیار مشکل و گاه ناممکن میباشد. روش تحلیل عاملی برای رفع این مشکل به وجود آمده است و بر مبنای آن متغیرها به گونه ای دستهبندی میشوند که در نهایت به دو یا چند عامل که همان مجموعه متغیرها هستند محدود میگردند، به عبارت دیگر متغیرهای مورد استفاده در تحقیق بر اساس صفات مشترکشان به دو یا چند دسته محدود شده و این دستهها را عامل مینامیم. پس از آن روابط بین عاملها بدست آمده و در هر عامل نیز روابط بین متغیرهای آن محاسبه شده و در نهایت هدف اصلی تحقیق که روابط بین متغیرهای تحقیق است محاسبه میشوند. بنابراین هر عامل را میتوان متغیرهای ساختگی یا فرضی در نظر گرفت که از ترکیب چند متغیر که از وجوهی به هم شباهت دارند، ساخته شده است. از طرف دیگر روش تحلیل عاملی به عنوان ابزاری برای کشف میزان ممکن کاهش داده ها به کار میرود (تحلیل عاملی اکتشافی) و یا تائید فرضهایی که در مورد رابطه بین عاملها وجود دارد. (تحلیل عاملی تائیدی) (قاضی طباطبایی،۱۳۷۴)
در این تحقیق جهت آزمون فرضیه ها از آمار استباطی استفاده شد و با رعایت شروط استفاده از آمار پارامتریک شامل نرمال بودن توزیعها، برابری واریانس و پیوسته بودن داده ها، از آن استفاده گردید. در این شرایط، با توجه به اینکه فرضیه های این تحقیق از نوع رابطهای میباشند، از تکنیکهای آماری از قبیل آزمونها، ضریب همبستگی پیرسون، و تحلیل رگرسیون خطی در موارد لزوم استفاده می شود.
۱-۸ تعریف مفهومی و عملیاتی متغیرها
متغیر، کمیتی است که در دامنهای معین می تواند از یک فرد به فرد دیگر یا از یک مشاهده به مشاهده دیگر مقادیر مختلفی را ایجاد کند. بنابراین متغیر چیزی است که تغییر میپذیرد و محقق، آنها را بنا به هدف تحقیق خود کنترل، دستکاری یا مشاهده می کند و در برخی مواقع متغیر، نمادی است که اعداد یا ارزشهایی به آن منتسب میشوند. متغیرها را میتوان به شکلهای مختلف و بر اساس معیارهای متفاوت زیر دسته بندی کرد: (خاکی،۱۳۸۷)
الف) متغیر وابسته:
متغیری است که هدف محقق تشریح یا پیش بینی تغییرپذیری در آن است. به عبارت دیگر یک متغیر اصلی است که در قالب یک مسأله برای تحقیق مورد بررسی قرار میگیرد.
ب) متغیر مستقل:
یک ویژگی و خصوصیت است که بعد از انتخاب توسط محقق در آن دخالت یا دستکاری می شود و مقادیری را میپذیرد تا تأثیرش بر روی متغیر مشاهده شود.
ج) متغیر میانجی و مداخلهگر:
گاه حضور یک متغیر سوم رابطه مورد انتظار اصلی و اولیه بین متغیرهای مستقل و وابسته را تغییر میدهد. به عبارت دیگر هرگاه رابطه بین متغیر مستقل و متغیر وابسته مشروط به متغیر دیگری شود، آن متغیر سوم در واقع نقش مداخلهگر و یا میانجی را بازی می کند.
در مدل مفهومی این تحقیق «متغیر مستقل» متغیر برند (برند خدمات) است و ادراک مشتری از برند خدمات شامل متغیرهای؛ اعتماد شرکت، اعتماد کارکنان، تصویر شرکت، و تصویر برنداست. متغیر هزینه نیز یک متغیر مستقل است. متغیرهای «میانجی» عبارتند از: کیفیت خدمات و ارزش مشتری. متغیر «وابسته» در این تحقیق، متغیر وفاداری مشتری است.
۱-۸-۱ برند
مطابق تعریف شرکت اینتربرند؛ برند[۳۸] عبارت است از: مجموعه ای از عناصر ملموسو غیرملموس که در یک نام تجاری در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند تا برای شرکت اعتبار و برتری ایجاد نموده و ارزش بیشتری را برای مشتریان خلق نمایند (سمیعی نصر،۱۳۹۰).
تعریف عملیاتی برند: «برند خدمات» در این پژوهش مشتمل بر ۴ متغیر؛ تصویر برند، اعتماد شرکت، اعتماد کارکنان، و تصویر شرکت است که با بهره گرفتن از پرسشنامه، این متغیرها مورد سنجش قرار گرفتند.
- تصویر برند:
Keller (1993, p.3) تصویر برند[۳۹] را به صورت «ادراکات افراد پیرامون یک برند که در ارتباط با برند انعکاس مییابد و در حافظه مشتری میماند» تعریف میکند. این ارتباط احساسات مشتریان را به یک برند پیوند زده (Dobni and Zinkhan, 1990) و به صورت سمبلیک به معنای الحاق مشخصههای خاص محصول یا سرویس میباشد(Padgett and Allen,1997). (Low and Lamb, 2000) بیان میکند که تصویر برند به همراه عقاید سمبلیک و عملیاتی برند، ذهنیت کلی مشتری را نسبت به برند شکل میدهد. (Hsieh et al. (2004 تصویر برند را ایجاد یک احساس، تأثیر، ادراک، عقیده و نگرش قوی پیرامون یک برند تعریف میکنند.
(Hoeffler and Keller, (2002 نیز تصویر برند را ارزیابی مصرف کننده از معنا و منظور برند میدانند که سازمان آن را از طریق کانالهای ارتباطی بازاریابی مثل تبلیغات تجاری و فرایندهای ترفیع به مشتری انتقال میدهد.
تعریف عملیاتی تصویر برند: در این پژوهش برای سنجش تصویر برند، از معیارهای مربوط به شیوه تیلیغات از قبیل به روز بودن، دوست داشتنی بودن، خلاقانه بودن و … استفاده میگردد.
- اعتماد:
اعتماد[۴۰] مشتری از شرکت و کارکنان آن بیشتر محلی و بومی بوده و بر مبنای تجربیات وی و انعکاس تعاملات مشتری با سازمان و کارکنان در ارائه خدمت شکل میگیرد. بنابراین اعتماد مشتری به طور ویژه با تجربیات مشتری از خط مشیها و سیاستهای مدیریت و رفتار کارکنان و پای بندی آنان به تعهداتشان ارتباط پیدا میکند.
تعریف عملیاتی اعتماد: برای انعکاس اعتماد شرکت و کارکنان به فاکتورهایی نیاز است که بطور مستقیم با تجربیات مشتری از فرایند دریافت خدمات در ارتباط باشد. بنابراین برای سنجش اعتماد مشتری، در این پژوهش، از معیارهای قابل اطمینان بودن، صلاحیت داشتن و قابل رقابت بودن، سازکار بودن، و پاسخگو بودن استفاده میگردد.
- تصویر شرکت:
در مطالعه ای که توسط Brown and Dacin (1997) انجام شده، بیان شده است که تصویر شرکت[۴۱] در ادراک مشتری، از قابلیت و مسئولیت اجتماعی شرکت (مدیریت شرکت در موضوعات اجتماعی) ناشی میشود.
Erdem and Swait (1998) معتقدند که بین تصویر شرکت و وفاداری ارتباط وجود دارد. از دید این تئوری، تصویر شرکت از طریق ارتباط شرکت شکل میگیرد و با ایجاد قابلیتها و مسئولیتهای اجتماعی شرکت در نهایت منجر به ایجاد منبعی از سیگنالهای ارتباطی میشود. مشتریان از این نشانهها به منظور کسب اطمینان از کیفیت و ارزش خدمات ارائه شده توسط شرکت استفاده میکنند.
(Dawar and Parker,1994 , (Hoyer and Brown,1990; Richardson and et al.,1994; Teas and Agarwal, 2000
تعریف عملیاتی تصویر شرکت: تصویر شرکت، یک دید کلی است که مشتری از وعدههایی که شرکت مطابق با قابلیت و مسئولیت اجتماعی خود داده است در ذهن خود دارد و این تصویر، یک عقیده جهانی است که نسبت به یک شرکت وجود دارد و عمدتاً تحت تأثیر ارتباط خارجی قرار میگیرد.
۱-۸-۲ کیفیت خدمات
«کیفیت خدمات[۴۲]» یکی از مباحث در رقابت پذیری خدماتی است. نتیجه تحقیقات نشان داده است که کیفیت خدمات می تواند منجر به رضایت مشتری و بدنبال آن منجر به وفاداری مشتریان و نیز جذب مشتری جدید شود.
تعریف عملیاتی کیفیت خدمات: برای سنجش کیفیت خدمات از معیارهای برنامه نقاط هوایی، صندلی آسوده، مقدار سرگرمیهای مهیا شده، کیفیت آشامیدنیها، کیفیت غذاهای سرو شده استفاده میگردد.
۱-۸-۳ هزینهها
«هزینه[۴۳]» بعنوان نشانهای از کیفیت مطرح میباشد و بنابراین برندها با قیمتهای بالاتر، نسبت به آنهایی که قیمت پایینتری دارند، برندهای با کیفیتی شناخته میشوند. آگاهی و شناخت از هزینه، الزاما یک فرایند نسبی است. با مطلع بودن از قیمت اصلی خدمات مورد نظر، مشتریان هزینه را با مراجعه به استاندارد قیمتی درونی خودشان یا قیمتهای رقابتی تعبیر می کنند. هزینه درک شده شامل هزینه های مالی و غیرمالی میباشد که بر ارزش درک شده تاثیرگذار است. (Roderick J. Brodie, James R.M. Whittome, Gregory J. Brush (2009))
تعریف عملیاتی هزینهها: برای سنجش ادراکات مشتری از هزینه های مالی و غیرمالی خدمات ارائه شده، از معیارهای؛ هزینه مالی بلیط، مالیات، و زمان انتظار استفاده میگردد.
۱-۸-۴ ارزش مشتری
«ارزش مورد انتظار مشتری[۴۴]» عبارت است از اختلاف بین منافع کل و هزینه کل مشتری. ارزش مورد انتظار مشتری را به این صورت تعریف می کند؛ “منافع ادراک شده منهای هزینه های ادراک شده". خاطر نشان میسازد که مشتریان برای خود، ارزش مورد انتظار ایجاد می کنند و بر مبنای ادراک خود از منافع محصول در مقایسه با هزینه کل خرید، برحسب قیمت، زمان، و مشکلات، خرید می کنند.
تعریف عملیاتی ارزش مشتری: برای سنجش اندازه ارزش ایجاد شده برای مشتری از معیار تجربه کلی مشتری از آن خط هوایی استفاده میگردد.
۱-۸-۵ وفاداری مشتری
«وفاداری مشتری[۴۵]» به برند، عبارتست از نگرشی که منجر به ایجاد یک ارتباط مستحکم با برند می شود. وفاداری، به عنوان ترجیح برند، قصد خرید و تعهد بلند مدت به یک برندو گرایش به تبلیغات دهان به دهان مثبت می شود. وفاداری، یک تعهد عمیق برای خرید مجدد یا مشتری شدن مجدد برای یک محصول یا خدمت درآینده، بوسیله تکرار خرید میباشد. تعهد مشتریان، هنگامی برای سازمان ارزشمند است که به خرید واقعی تبدیل شود .(Hill Nigel and Alexander Jim , 2000)
تعریف عملیاتی وفاداری مشتری: برای سنجش میزان وفاداری در تحقیق حاضر، از معیارهایی مانند؛ میزان تمایل به پرواز با آن خط هوایی، میزان تمایل به پیشنهاد دادن آن خط هوایی به دوستان و وابستگان و … استفاده میگردد.
۱-۹ ساختار پژوهش
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1400-08-02] [ 02:05:00 ق.ظ ]
|