دانلود فایل ها با موضوع آنالیز شاخص های اقتصادی و انرژی در تولید محصولات گلخانه ای ... |
۴-۱- مقدمه
با توجه به شدت انرژی هر یک از نهادههای مصرفی در گلخانه، انرژی مصرفی برای هر یک از انواع محصولات در مساحت یک هکتار و نیز درصد هر یک از نهادهها در انرژی مصرفی محاسبه گردید. سپس در بخش بعدی به بررسی اثر فاکتورهای نوع کشت در گلخانه، نوع محصول و سطح زیر کشت بر متغیرهای شاخص انرژی و اقتصادی و موارد دیگر پرداخته شده است.
۴-۲- انرژی مصرفی تولید توتفرنگی در سطوح مختلف در گلخانه هیدروپونیک
چنانکه در شکل ۴-۱ مشخص است بیشترین سهم مصرف انرژی برای تولید توتفرنگی در گلخانههای هیدروپونیک در همه سطوح مختلف کشت، مربوط به انرژی سوخت است. به نحویکه برای سطوح زیر ۳۰۰۰ مترمربع، ۳۵۶۰۰ مگاژول انرژی به ازای هر هکتار مصرف شده است. عمده مصرف سوخت در این واحدهای تولیدی مربوط به سامانه گرمایش گلخانه میباشد. بعد از سوخت بیشترین مصرف در همه سطوح کشت مربوط به انرژی الکتریسیته (برق) است که برای سطوح زیر ۳۰۰۰ مترمربع، ۲۵۳۶۸ مگاژول انرژی به ازای هر هکتار مصرف شده است که شامل انرژی برق مصرفی برای خنک کردن، تهویه و پمپ آب میباشد. بر اساس شکل ۴-۱ سایر نهادههای تولید توتفرنگی در گلخانههای هیدروپونیک که به ترتیب برای سطوح زیر ۳۰۰۰ مترمربع شامل انرژی کود، ۱۹۷۴۰ مگاژول بر هکتار، انرژی کارگر، ۴۳۰۰ مگاژول بر هکتار، انرژی نشاء، ۲۹۹۲ مگاژول بر هکتار، انرژی سموم شیمیایی، ۲۷۰۰ مگاژول بر هکتار، انرژی آب، ۸/۲۵۳۶، انرژی بذر، ۱۳۶۰ مگاژول بر هکتار و انرژی استهلاک ادوات، ۸۶۰ مگاژول بر هکتار میباشند روند کاهشی داشته است. مصرف بالای انرژی کود به علت مدیریت نادرست مصرف نهادهها و مصرف پایین انرژی استهلاک ادوات به علت کاربرد کم ماشینها و ادوات در کشت گلخانه ها است. نهادههای انرژی برای همه سطوح کشت در تولید توتفرنگی در گلخانههای هیدروپونیک روند کاهشی بالا را دارند.
شکل۴-۱- سهم انرژی مصرفی برای نهادههای تولید توتفرنگی در گلخانههای هیدروپونیک
براساس نتایج بدست آمده از شکل ۴-۱ و با توجه به نمودارهای دایرهای شکل ۴-۲ و ۴-۳ بیشترین سهم نهادههای مصرفی در تولید توتفرنگی در گلخانههای هیدروپونیک مربوط به انرژی سوخت ۳۷ درصد، انرژی الکتریسیته ۲۷ درصد و انرژی کود ۲۱ درصد میباشد. با توجه به تحقیق مشابهای که توسط بنائیان و همکاران در سال ۱۳۹۰ در تولید توتفرنگی گلخانههای هیدروپونیک شهرستان ساوجبلاغ در استان البرز انجام شد انرژی سوخت ۶۱ درصد، انرژی کود ۲۸ درصد و انرژی الکتریسیته شش درصد بیشترین سهم انرژی را به خود اختصاص داده است. هر چند در هر دو تحقیق انرژی سوخت بیشترین سهم را به خود اختصاص داده است ولی علت بالا بودن انرژی سوخت در تحقیق انجام شده در سال ۱۳۹۰ نسبت به تحقیق حاضر عدم حذف یارانهها و پایین بودن قیمت سوخت مصرفی در گلخانه ها میباشد. علت بالا بودن مصرف انرژی کود در سامانه کشت هیدروپونیک به دلیل تغذیه اصلی گیاه با کودهای شیمیایی محلول در آب میباشد و دلیل بالا بودن مصرف انرژی الکتریسیته در تحقیق حاضر با توجه به شرایط جوی استان زنجان استفاده از وسایل گرمایشی و سرمایشی برقی در فصول سرد سال و نیز حذف یارانههای حاملهای انرژی میباشد.
شکل ۴-۲- سهم نهادههای مصرفی در تولید توتفرنگی در سطوح زیر ۳۰۰۰ مترمربع در گلخانههای هیدروپونیک
شکل ۴-۳- سهم نهادههای مصرفی در تولید توتفرنگی در سطوح بالای ۳۰۰۰ مترمربع در گلخانههای هیدروپونیک
چنانکه در شکل ۴-۴ مشخص است هم نسبت انرژی و هم نسبت سود به هزینه هر دو در سطوح بالای ۳۰۰۰ مترمربع بیشترین سهم را به خود اختصاص دادهاند که تفاوت در هزینهها منجر به تفاوت در سود شده است که دلیل عمده میزان بالای سود در سطوح بالای ۳۰۰۰ مترمربع، بالا بودن عملکرد محصول نسبت به سطوح زیر ۳۰۰۰ مترمربع میباشد.
شکل ۴-۴- شاخص های انرژی و اقتصادی در تولید توتفرنگی در گلخانههای هیدروپونیک
با توجه به شکل ۴-۵ و همانطور که قبلاً ذکر شد، میزان بالای مصرف انرژی مربوط به عملیات گرمایش، سرمایش، تهویه و حمل و نقل میباشد که این عملیات بیانگر مصرف نهادههای انرژیهای سوخت و الکتریسیته در تولید توتفرنگی در گلخانههای هیدروپونیک میباشد.
شکل ۴-۵- مقدار مصرف انرژی عملیات مختلف برای تولید توتفرنگی در گلخانههای هیدروپونیک
۴-۳- انرژی مصرفی تولید خیار در سطوح مختلف در گلخانه خاکی
چنانکه در شکل ۴-۶ مشخص است بیشترین سهم مصرف انرژی برای تولید خیار در گلخانههای خاکی در همه سطوح مختلف کشت، مربوط به انرژی سوخت است. به نحویکه برای سطوح زیر ۳۰۰۰ مترمربع، ۴۵۸۰۰ مگاژول انرژی به ازای هر هکتار مصرف شده است. عمده مصرف سوخت در این واحدهای تولیدی نیز مانند تولید توتفرنگی مربوط به سامانه گرمایش گلخانه میباشد. بعد از سوخت بیشترین مصرف در همه سطوح کشت مربوط به انرژی الکتریسیته (برق) است که برای سطوح بالای ۵۰۰۰ مترمربع، ۳۲۵۸۸ مگاژول انرژی به ازای هر هکتار مصرف شده است که شامل انرژی برق مصرفی برای خنک کردن، تهویه و پمپ آب میباشد. بر اساس شکل ۴-۶ سایر نهادههای تولید خیار در گلخانههای خاکی که به ترتیب شامل انرژی کود، ۲۳۱۶۰ مگاژول بر هکتار، انرژی کارگر، ۵۶۵۰ مگاژول بر هکتار، انرژی نشاء، ۴۶۲۰ مگاژول بر هکتار برای سطوح زیر ۳۰۰۰ مترمربع ، انرژی تراکتور، ۴۴۰۰ برای سطوح بالای ۵۰۰۰ مترمربع، انرژی سموم شیمیایی، ۳۷۸۰ مگاژول بر هکتار برای سطوح زیر ۳۰۰۰ مترمربع، انرژی آب،۳۲۶۰ برای سطوح بین ۳۰۰۰ تا ۵۰۰۰ مترمربع ، انرژی بذر، ۲۱۰۰ مگاژول بر هکتار برای سطوح زیر ۳۰۰۰ مترمربع و انرژی استهلاک ادوات، ۱۶۴۰ مگاژول بر هکتار برای سطوح بالای ۵۰۰۰ مترمربع میباشند روند کاهشی داشته است.
شکل۴-۶- سهم انرژی مصرفی برای نهادههای تولید خیار در گلخانههای خاکی
بر اساس نتایج بهدست آمده از شکل ۴-۶ و با توجه به نمودارهای دایرهای شکل ۴-۷، ۴-۸ و ۴-۹ بیشترین سهم نهادههای مصرفی در تولید خیار در گلخانههای خاکی مربوط به انرژی سوخت ۳۷ درصد، انرژی الکتریسیته ۲۶ درصد و انرژی کود ۱۹ درصد میباشد. با توجه به تحقیق مشابهای که توسط اکبریمقدم و همکاران در سال ۱۳۸۹ در تولید خیار گلخانههای خاکی شهرستان مشهد انجام شد انرژی سوخت ۴۶ درصد، انرژی الکتریسیته ۲۷ درصد و انرژی کارگری نُه درصد بیشترین سهم انرژی را به خود اختصاص داده است. این در حالی است که در تحقیق حاضر انرژی کود نسبت به انرژی کارگری سهم بیشتری را به خود اختصاص داده است و علت این امر سطوح بالای کشت گلخانه ها و به طبع آن نیاز به کود مصرفی بیشتر میباشد. علت بالا بودن انرژی سوخت در تحقیق انجام شده در سال ۱۳۸۹ نسبت به تحقیق حاضر یارانهای و ارزان بودن قیمت سوخت مصرفی در گلخانه ها میباشد.
شکل ۴-۷- سهم نهادههای مصرفی در تولید خیار در سطوح زیر ۳۰۰۰ مترمربع در گلخانههای خاکی
شکل ۴-۸- سهم نهادههای مصرفی در تولید خیار در سطوح بین ۳۰۰۰ تا ۵۰۰۰ مترمربع در گلخانههای خاکی
شکل ۴-۹- سهم نهادههای مصرفی در تولید خیار در سطوح بالای ۵۰۰۰ مترمربع در گلخانههای خاکی
بر اساس شکل ۴-۱۰ میزان نسبت سود به هزینه در سطوح بالای ۵۰۰۰ مترمربع بیشتر میباشد در حالیکه نسبت انرژی در سطوح بین ۳۰۰۰ تا ۵۰۰۰ مترمربع بالاترین مقدار را داراست. چون نسبت سود به هزینه در تمام سطوح بیشتر از عدد یک است نشان دهنده این است که تولید خیار در گلخانههای خاکی توجیه اقتصادی دارد. یکی از دلایل کاهش نسبت انرژی در سطوح بالای ۵۰۰۰ مترمربع عدم وجود مدیریت صحیح در استفاده از سامانههای گرمایشی در سالنهای بزرگتر نسبت به سطوح پایینتر میباشد.
شکل ۴-۱۰- شاخص های انرژی و اقتصادی در تولید خیار در گلخانههای خاکی
با توجه به شکل ۴-۱۱ و بنا به مطالب ذکر شده میزان بالای مصرف انرژی مربوط به عملیات گرمایش، سرمایش و تهویه در سطوح بالای ۵۰۰۰ مترمربع میباشد که این عملیات بیانگر مصرف نهادههای انرژی الکتریسیته و بخشی از انرژی سوخت در تولید خیار در گلخانههای خاکی میباشد.
شکل ۴-۱۱- مقدار مصرف انرژی عملیات مختلف برای تولید خیار در گلخانههای خاکی
۴-۴- انرژی مصرفی تولید گوجه فرنگی در سطوح مختلف در گلخانه خاکی
با توجه به شکل ۴-۱۲ مصرف انرژی سوخت و الکتریسیته و کود بالاترین سهم را دارا هستند. این در حالی است که سهم این نهادهها در سطوح بالای ۳۰۰۰ مترمربع کمتر از سطوح زیر ۳۰۰۰ مترمربع میباشد. در حالیکه مصرف انرژی آب و انرژی تراکتور در سطوح بالای ۳۰۰۰ مترمربع بیشتر از سطوح زیر ۳۰۰۰ مترمربع است و این به دلیل افزایش مساحت زیر کشت میباشد.
شکل ۴-۱۲- سهم انرژی مصرفی برای نهادههای تولید گوجه فرنگی در گلخانههای خاکی
با توجه به نمودارهای دایرهای ۴-۱۳، ۴-۱۴ و شکل ۴-۱۲ انرژی سوخت ۳۳ درصد، انرژی الکتریسیته ۲۷ درصد و انرژی کود ۲۰ درصد بخش عمده انرژی مصرف شده در تولید گوجه فرنگی گلخانههای خاکی هستند که این نتایج با نتایج تحقیق هاتیرلی و همکاران در سال ۲۰۰۶ در رابطه با انرژی ورودی و عملکرد محصول در تولید گوجه فرنگی گلخانهای مشابه است. در این تحقیق نتایج نشان داد انرژی سوخت ۳۵/۳۴ درصد، کودهای شیمیایی ۵۹/۲۷ درصد، الکتریسیته ۰۱/۱۶ درصد، سموم ۱۹/۱۰ درصد و نیروی انسانی ۶۴/۸ درصد است.
شکل ۴-۱۳- سهم نهادههای مصرفی در تولید گوجه فرنگی در سطوح زیر ۳۰۰۰ مترمربع در گلخانههای خاکی
شکل ۴-۱۴- سهم نهادههای مصرفی در تولید گوجه فرنگی در سطوح بالای ۳۰۰۰ مترمربع در گلخانههای خاکی
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-08-01] [ 09:42:00 ب.ظ ]
|