پروژه های پژوهشی دانشگاه ها درباره : بررسی مدل سنجش سلامت و فساد اداری در شهرداری تهران- فایل ۶ |
۵۲٫۳
مدارس دولتی (موقع نام نویسی بچه یا گرفتن معلم خصوصی)
۶۰٫۲
۴۸٫۹
بانکها (موقع وام گرفتن یا پول نو)
۳۸
۷۱٫۸
(رفیعپور،۱۳۸۶، ص.۹۶)
با توجه به این اطلاعات میتوان گفت که فساد در حال حاضر گریبان شهرداری تهران را نیز گرفته است و ضروری است که در این زمینه اقدامی صورت گیرد و وضعیت دقیق سلامت و فساد آن از طریق سنجشی علمی و با روشی دقیق شناسایی شود. زیرا در سطح دولتهای محلی و شهرداریها نیز، فساد به عنوان “مسأله اصلی مدیریت شهری"، عنوان میشود. بر این اساس محققان به دنبال تحلیل این سؤال میباشند که چگونه مدیرت شهری و سیستمهای اداری مرتبط … آلوده به فساد منجر به کارکرد نامناسب شهر و فاصلهی بین وضعیت مطلوب و مورد انتظار ذینفعان با وضعیت جاری میشوند؟ (O.B.SERVER, 1996)
اما ضرورت پرداختن به موضوع فساد از آن دسته از موضوعات و مسائلی است که دارای ابعاد و جنبههای حائز اهمیت زیادی است. تا کنون به برخی از این جنبهها پرداخته شده است. اکنون به این موضوع و بحث تأمین سلامت از زاویهی بسیار مهم دیگری یعنی فرهنگ پرداخته خواهد شد.
تحقیقی که در طی آن از ۶۸ کشور مورد بررسی قرار گرفته است (۶۸کشور ۸۰% جمعیت کل دنیا را در بر میگیرد.) رابطهی میان توسعهی انسانی و فساد مورد سؤال بوده است و نتایج این تحقیقات حاکی از تأثیر بسیار مهم وضعیت فرهنگی جامعه در میزان رواج فساد و به تبع آن عقبماندگی و یا پیشرفت در توسعهی انسانی، بوده است (Randi L. Sims;Baiyun Gong;Cynthia P. Ruppel, 2012, p. 90)
به طور کلی تحقیقات گذشته نشان میدهد که رفتارهای فساد آمیز در یک جامعه میتواند علاوه بر این که منجر به تخصیص ناعادلانهی منابع و نفوذ فساد در سرمایهگذاریهای تجاری و یا عملکرد سازمانها شود، بلکه نظام اجتماعی و سیاسی را از نظر اخلاقی به انحطاط میکشد (Randi L. Sims;Baiyun Gong;Cynthia P. Ruppel, 2012, p. 92)، (عباسزادگان،۱۳۸۳)
از نظر فرهنگی نیز وقتی فساد به یک فرهنگ تبدیل شد کسی دیگر فکر نمیکند که کارش نادرست است زیرا از یک طرف میبیند که همه، اینطور رفتار میکنند و از طرف دیگر از او نیز انتظار دارند که او نیز آن گونه رفتار کند. از همه مهمتر این که بنا به دلایل متفاوت (سازمانی و فراسازمانی و …) راه ارضای نیازها و تحقق اهداف مسدود و تنها از این طریق ممکن است. از این رو، مردمِ آرزومند و نیازمند از طریق نادرست، بیراهه و فساد آمیز به دنبال دستیابی به اهداف میروند. وقتی به بیراهه رفتن شروع شود بعد از مدتی به عنوان یک روش، هنجار و فرهنگ باب میشود و افراد برای تحقق اهداف خود به همه ابزارها متوسل میشوند(رفیعپور،۱۳۸۶،صص.۴۹-۴۸).
در این بخش باید بر فرهنگ ایرانی- اسلامی رایج در کشور نیز تأکید ویژهای شود. در فرهنگ اسلامی، بر سالم بودن کارگزارن اسلامی بسیار تأکید شده است.- به ویژه میتوان به سخنان ارزشمند امام علی (ع)، در توصیههایی به کارگزاران در اقصی نقاط قلمروی اسلامی اشاره کرد.- با وجود رواج چنین فرهنگی در سطح جامعه، بروز و ظهور فساد اداری، دقیقاً نقطهی مقابل فرهنگ اسلامی خواهد بود. از این رو مبارزه با فساد اداری و ارتقای سلامت ا زالزامات و ضرورتهای ایجاد جامعهای با مشخصات اسلامی است.
همچنین از سوی دیگر میتوان گفت وجود شرایط فرهنگی خاص در هر کشوری میتواند احتمال و میزان بروز فساد را معین نماید. یکی از مناسبترین چارچوبها برای فهم چگونگی اثرگذاری فرهنگ کشورها بر روی رفتار افراد به وسیلههافستد ارائه شده است. طبقهبندی او از فرهنگ یک کشور دارای چهار بعد (چهار متغیر) است. فاصلهی قدرت[۵]، پرهیز از شرایط نامتعین[۶]، مردانگی یا زنانگی[۷]،جمعگرایی یا فردگرایی[۸] (Davis, James; Ruhe, John;, 2003).
با بهره گرفتن از این نظریه میتوان پیشبینیهایی به شرح زیر استخراج کرد:
در کشورهای با فاصله قدرت بیشتر میزان فساد نیز بیشتر خواهد بود./ در کشورهایی که میزان پرهیز از شرایط نامعین بالاست میزان فساد نیز بالاست./ آن دسته از کشورهایی که در آنها تمایلات مردسالارانه بالاست میزان بیشتری از فساد نیز خواهند داشت./ کشورهای با میزان فردگرایی بالا فساد کمتری خواهند داشت./ کشورهایی که میزان فساد در آنها بالاست نرخ ریسک بالاتری نیز دارند./ کشورهایی که میزان فساد در آنها بالاست نرخ تجارت خارجی آنها پایین است./ کشورهایی که میزان فساد در آنها بالاست نرخ سرمایهگذاری خارجی نیز در آنها پایین است.
کشورهایی که میزان فساد در آنها بالاست در آمد سرانه آنها نیز پایین است (فاضلی، ۱۳۹۱، ص.۲۳۵). از این رو بررسی شرایط فرهنگی کشورمان ایران توجه به ابعاد فرهنگی در سنجش و توجه به فساد را نیز بیش از پیش نمایان میسازد.
گذشته از الزامات فرهنگی در سطح کلان جامعه در سطح خردتری نظیر سازمان نیز فساد اداری دارای تبعات و نتایجی خواهد بود که این نتایج به محققان، در امر اندازهگیری میزان فساد به منظور شناسایی مشکلات و گلوگاههای اصلی و رفع آن و در نتیجه افزایش سلامت اداری به شدت هشدار میدهد.
در یک سازمان، بروز فساد به طور عمومی به فرهنگ آن سازمان نسبت داده میشود. از فرهنگ سازمان تعاریف گوناگونی وجود دارد که عبارتند از:
آداب، رسوم، اخلاقیات و ارزشهایی که به طور علنی معرفی شوند(ادگار شاین به نقل از عباسی و جمالپور،۱۳۹۰ ص.۴۵).
مجموعهای از ارزشها، اعتقادات و سنتهای مشترک که یک سازمان را به طور ویژه قابل شناسایی می کند (Wittmer, D; Coursey, D.;, 1996, p. 560).
در این راستا مدیران به عنوان هدایتکنندگان افراد و کارمندان در سازمانها هستند که دارای طیف وسیعی از نقشهای از رسمی و غیر رسمیاند که در این میان این مدیر است که ارزشهای مطلوب را به سایر اعضای سازمان مخابره می کند. این نقشِ الگویی موجب ایجاد شرایطی میشود که در آن افراد برای کار کردن انگیزه مییابند. از این رو نقش ضد فسادی یک مدیرِ هدایتگر بسیار حائز اهمیت میباشد. چرا که در واقع مدیر، با انتخاب ارزشهایی، آن بخش از فرهنگ سازمانی را انتخاب می کند که سازمان را در رسیدن به سلامت موفق و یا بالعکس ناموفق خواهد کرد. از سوی دیگر در صورت وجود فساد در سطح مدیریت و یا سایر سطوح برانگیختن کارکنان کاری بس دشوار خواهد بود و ادارهی مؤثر و یک سازمان دستخوش خلل خواهد گردید (So¨o¨t, 2012, pp. 289-291)
اهداف تحقیق:
در این تحقیق، اهداف اصلی و فرعی عبارتند از :
۱-۵-۱- هدف اصلی:
سنجش میزان سلامت و فساد رایج در دپارتمان معرفی شده از سوی ستاد ارتقای سلامت اداری شهرداری تهران و مقایسهی آن با نمرهی جهانی فساد ایران از سازمان شفافیت بینالملل.
۱-۵-۲- اهداف فرعی:
تعیین میزان و نمرهی شاخصهای مؤثر در بروز سلامت و فساد اداری در نمرهی سلامت جامع کسب شده
روش انجام تحقیق:
هر پژوهشی بر پایهی روشی استوار است که به طور دقیق مشخص خواهد نمود چگونه به اهداف تحقیق دست خواهیم یافت. روش پژوهش همچنین راههای کلی دستیابی به اطلاعات در طول تحقیق را نیز توضیح میدهد (Saunders, Lewis, & Thornhill, 2009, p. 74). این پژوهش با توجه به هدف، از نوع تحقیقهای کاربردی و با توجه به نحوهی گردآوری دادهها از نوع توصیفی و پیمایشی است؛
پیاز فرایند پژوهش:
اسناد و مدارک
پرسشنامه
مشاهده
SPSSX
/SAS/STT_EASY
/MINTAB
تبین و پیشبینی
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-08-01] [ 11:35:00 ب.ظ ]
|