پژوهش های انجام شده با موضوع تشخیص و طبقه بندی عیوب داخلی ترانسفورماتور های قدرت با استفاده از درخت ... |
شکل ۳‑۸: برش از بالا- نحوه قرارگیری سیم پیچ ها و تانک ترانسفورماتور ۳۰
شکل ۳‑۹: خازن استوانهای ۳۱
شکل ۳‑۱۰: سیستم عایقی بین سیم پیچ فشارقوی و فشارضعیف ۳۲
شکل ۳‑۱۱: مدل ساده شده سیستم عایقی ۳۲
شکل ۳‑۱۲: برش بالای استوانه های موازی ۳۳
شکل ۳‑۱۳: هادی استوانه ای در برابر صفحه زمین شده ۳۴
شکل ۳‑۱۴: ظرفیت های خازنی دوربه دور و دیسک به دیسک در سیم پیچی دیسکی[۴۶] ۳۵
شکل ۳‑۱۵: یک جفت دیسک سیم پیچ فشارقوی[۴۶] ۳۶
شکل ۳‑۱۶: سیستم عایقی ساده شده بین دیسکی[۵۳] ۳۶
شکل ۳‑۱۷: مدار ساده شده به منظور محاسبه ظرفیت خازنی سری ۳۷
شکل ۴‑۱: پیکربندی تست نوع اول[۵۲] ۴۲
شکل ۴‑۲: پیکربندی تست نوع سوم[۵۲] ۴۳
شکل ۴‑۳: درخت نرمال توصیفی مدل متمرکز الکتریکی ترانسفورماتور[۴۶] ۴۴
شکل ۵‑۱: پاسخ فرکانسی برای فازهای A و B در حالت سالم در تست نوع اول ۵۰
شکل ۵‑۲: پاسخ فرکانسی برای فازهای A و B در حالت سالم در تست نوع سوم ۵۱
شکل ۵‑۳: اثر افزایش فاصله بین دیسکی بر پاسخ فرکانسی ۵۳
شکل ۵‑۴: اثر کاهش فاصله بین دیسکی بر پاسخ فرکانسی ۵۳
شکل ۵‑۵: اثر افزایش شعاع سیم پیچ فشارقوی بر پاسخ فرکانسی در رنج فرکانسی میانی ۵۴
شکل ۵‑۶: اثر کاهش شعاع هر دو سیم پیچ بر پاسخ فرکانسی در رنج فرکانسی میانی ۵۵
شکل ۵‑۷: اثر افزایش شعاع هر دو سیم پیچ بر پاسخ فرکانسی در رنج فرکانسی میانی ۵۵
شکل ۵‑۸: اثر افزایش شعاع هر دو سیم پیچ بر پاسخ فرکانسی در رنج فرکانسی بالا ۵۶
شکل ۵‑۹: پاسخ فرکانسی ترانسفورماتور در تست نوع اول برای فاز A در حالت سالم، تغییر شکل درجه یک و درجه دو ۵۸
شکل ۵‑۱۰: پاسخ فرکانسی ترانسفورماتور تست نوع اول فاز A در حالت سالم، جابه جایی شعاعی درجه یک و درجه دو ۵۹
شکل ۵‑۱۱: پاسخ فرکانسی ترانسفورماتور در تست نوع اول برای فاز A در حالت سالم، جابهجایی محوری به میزان ۱۰۰ میلیمتر در دو جهت بالا و پایین ۶۰
شکل ۵‑۱۲: پاسخ فرکانسی ترانسفورماتور در تست نوع اول برای فاز A در حالت سالم، تغییر فضای بین دیسکی در دیسکهای بالایی و میانی به میزان ۷۵ درصد ارتفاع اولیه بین دیسکها ۶۱
شکل ۵‑۱۳: پاسخ فرکانسی ترانسفورماتور در تست نوع اول برای فاز A در حالت سالم، اتصال کوتاه ده دور در دیسک اول و ده دور در دیسکهای اول به همراه میانی ۶۲
شکل ۵‑۱۴: دیاگرام ولتاژ- جریان ۶۳
شکل ۵‑۱۵: دیاگرام ولتاژ-جریان برای حالت سالم و دو حالت معیوب با ۲۰ و ۳۰ درصد از دور اتصال کوتاه شده ۶۴
شکل ۶‑۱: درخت تصمیم نمونه ۶۸
شکل ۶‑۲: فایل متنی برای نرم افزار Weka 72
شکل ۶‑۳: فلوچارت طبقه بندی ۷۶
شکل ۶‑۴: ساختار سه درخت تصمیم متفاوت با ورودی های متفاوت ۷۸
شکل ۶‑۵: درخت تصمیم اول- با هشت ورودی: مقادیر آستانه به ترتیب ۸۰
شکل ۶‑۶: درخت تصمیم دوم- با دو ورودی: مقادیر آستانه به ترتیب ۸۱
شکل ۶‑۷: درخت تصمیم سوم- با ده ورودی: مقادیر آستانه به ترتیب : ۸۲
شکل ۶‑۸: ساختار سه درخت تصمیم متفاوت با ورودی های متفاوت ۸۳
شکل ۶‑۹: درخت تصمیم با ۳۲ ورودی : مقادیر آستانه پارامترها به ترتیب : ۸۴
شکل ۶‑۱۰: درخت تصمیم با ۸ ورودی : مقادیر آستانه پارامترها: ترتیب : ۸۵
شکل ۶‑۱۱: درخت تصمیم با چهل ورودی: مقادیر آستانه ترتیب : ۸۶
مقدمه
مقدمه
یکی از سیستمهای مهم و پیچیده که تاکنون ساخته شده است، سیستم قدرت میباشد. سیستم الکتریکی قدرت نقش کلیدی در جوامع مدرن بازی می کند. ترانسفورماتورهای قدرت[۱] یکی از مهمترین اجزا در هر سیستم قدرتی میباشند. در حقیقت ترانسفورماتورهای قدرت، نقش لینک ارتباطی بین بخش تولید و انتفال را بر عهده دارند و هر گونه خروج عدم برنامه ریزیشده آن، باعث قطع توان و خاموشی می شود. ترانسفورماتورهای قدرت تحت شرایط بهره برداری و محیطی مختلف، دچار آسیبهای متفاوتی میشوند. بعضی از این خطاها و آسیبها بسیار شدید بوده و ادوات حفاطتی ترانسفورماتور را وادار به عملکرد کرده و به یکباره ترانسفورماتور را از مدار خارج می کنند درحالیکه بعضی از خطاها این شدت را نداشته و ادوات حفاظتی به راحتی قادر به تشخیص آنها نخواهند بود. این دسته از خطاها در سیستم عایقی، سیمپیچها و هسته ترانسفورماتورهای قدرت رخ داده که تشخیص آنها مشکل میباشد.از همینرو به منظور ارزیابی وضعیت ترانسفورماتورهای قدرت، تستها و آزمایشهای مختلفی به صورت برنامه ریزیشده مبتنی بر زمان بر روی آنها انجام میگیرد. اکثر این تستها در حالت نابهنگام انجام شده واین مستلزم خروج ترانسفورماتور از مدار بوده که از نظر قابلیت اطمینان سیستم و هزینه های مربوط به قطع توان و خاموشی، بهینه و منطقی نمی باشد. به دلیل اهمیت ترانسفورماتورهای قدرت و مشکل موجود در تستهای آفلاین، بهرهبرداران به انجام تستها و تشخیص خطا به صورت بهنگام رویآوردند تا به طور دائم از وضعیت جاری ترانسفورماتور آگاهی داشته و از خروج غیربرنامهریزی شده ترانسفورماتور جلوگیری کنند و هزینه های خروج را کاهش دهند.
اکثر آسیبها که به مرور زمان به خرابیهای بزرگتر تبدیل میشوند در قسمت فعال ترانسفورماتور یعنی هسته و سیمپیچها اتفاق میافتند. بعنوان مثال با تضعیف سیستم عایقی ترانسفورماتور فشار بستها کاهش یافته و در نتیجه منجر به کاهش مقاومت مکانیکی میگردد. بسیاری از خرابیهای دیالکتریک در داخل ترانسفورماتور نتیجه مستقیم کاهش مقاومت مکانیکی به خاطر تغییر شکل و دفرمه شدن[۲]، میباشند[۱]. بنابراین تشخیص هرچه زودتر تغییر شکلهای سیمپیچ و هسته بسیار قابل توجه و حائز اهمیت خواهد شد.
روشها و تستهای مختلفی به منظور ارزیابی شرایط ترانسفورماتور وجود دارد که از آن جمله میتوان به روشهایی مانند تحلیل پاسخ فرکانسی[۳]، آنالیز گازهای محلول[۴]، پردازش سیگنال[۵]، شار نشتی[۶] و جریان توالی منفی[۷] … نام برد[۲]. از بین آنها، روش تحلیل پاسخ فرکانسی روشی بسیار محبوب، فراگیر بوده که قابلیت بالایی در تشخیص خطاها داشته و پیادهسازی آن ساده و راحت میباشد.
بیان مسئله
جریان خطا در ترانسفورماتور قدرت به سیمپیچها و ساختار مکانیکی متناظر با آن، استرس مکانیکی بسیار شدیدی را وارد می کند. این استرس منجر به تغییرات در سیمپیچها شده و خرابی بالقوه ترانسفورماتور را همراه خواهد داشت. این تغییرات بر مقادیر خازنی و اندوکتیو سیمپیچها تاثیر گذاشته و در نتیجه باعث تغییر در پاسخ فرکانسی ترانسفورماتور شده و از این رو براحتی قابل تشخیص خواهند بود.
تحلیل پاسخ فرکانسی ترانسفورماتور که از سال ۱۹۷۸ ارائه شده است، یک ابزار رایج تشخیص تغییرات سیمپیچهای ترانسفورماتور میباشد. تحلیل پاسخ فرکانسی با تزریق یک سیگنال بین ترمینالهای ترانسفورماتور و محاسبه دامنه و فاز پاسخ دریافتی در مقابل فرکانس، پیادهسازی خواهد شد[۳]. بطورکلی این روش، یک تکنیک صنعتی برای افراد ماهر در زمینه خطایابی میباشد که پاسخ فرکانسی را با داده های تاریخی ثبت شده یا با اطلاعات ترانسفورماتور مشابه(اصطلاحا ترانسفورماتور خواهر) از نظر ظاهری مورد مقایسه قرار دهند.
تغییر شکلهای جزیی در سیمپیچهای ترانسفورماتور هیچ اثر قابل توجهی بر مشخصات بهره برداری ایجاد نمیکنند، اما خواص مکانیکی مس ممکن است تغییر کند و همچنین مقاومت ضربه[۸] بطور قابلتوجهی بهخاطر آسیب عایقی و کاهش فواصل، کاهش یابد. هرچند این تغییر شکلها بعد از یک دوره زمانی طولانی مدت از طریق تحلیل روغن یا رله بوخهلتز[۹] قابل شناسایی خواهند بود.
این بدان معناست که روشهای تشخیصی پیشرفتهتری برای ترانسفورماتور با بهره گرفتن از پردازش سیگنال به منظور تشخیص خطای داخلی نیاز است. روشهای پردازش سیگنال برای بیرون کشیدن اطلاعات مفید از سیگنال مورد نظر مورد استفاده قرار میگیرد. در این روش، سیگنال می تواند بصورت شکل موج ولتاژ، جریان تونرال[۱۰] یا ترکیبی از آنها باشد. به دلیل اینکه روشهای موجود برای ارزیابی شرایط داخلی ترانسفورماتور نمیتواند همه انواع خطاهای مختلف را نشان دهد، به روشهای هوشمندی نیاز است تا قادر به تشخیص خطا و نوع آن باشند. در مراجع مختلف روشهای متفاوتی برای نیل به این مطلب ارائه کرده اند.
مروری بر مقالات
این قسمت به مروری بر مقالاتی که در این زمینه تحقیق کرده و منتشر شده پرداخته است. در بععضی از این مقالات به مدلسازی ترانسفورماتور به منظور تعیین پاسخ فرکانسی ترانسفورماتور متمرکز شده و در بعضی دیگر مسئله تشخیص و طبقه بندی خطای ترانسفورماتور مورد بررسی قرار گرفته است.
- در مرجع [۴] ، مدل شبکه ای متوالی الکتریکی[۱۱] برای سیمپیچ فشارقوی انتخاب شده و پاسخ فرکانسی آن محاسبه شده است. پاسخ فرکانسی به سه رنج پایین، میانی و بالا تقسیم شده و ظرفیت خازنی سری در رنج فرکانسی پایین و اندوکتانس در رنج فرکانسی بالا در نظر گرفته نشده است و حساسیت پاسخ فرکانسی به تغییرات پارامترها مورد بررسی قرار گرفته است.
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1400-08-02] [ 09:16:00 ق.ظ ]
|