دانلود منابع تحقیقاتی برای نگارش مقاله بررسی شیوع و مکانیزم آسیب های زانو در تکواندوکاران مرد ... |
در مفصل زانو چهار لیگامان مهم وجود دارد که در اینجا، مکانیزم های ایجاد ضایعه در هر کدام از آنها بطور جداگانه شرح داده می شود:
لیگامنت جانبی داخلی[۱۲]
این لیگامنت از اپی کندیل داخلی ران بطور مایل به سمت جلو کشیده شده و به قسمت داخلی و پروگزیمال استخوان دشتنی ختم می شود. این لیگامنت در پشت تاندون عضلات سه سر ساقی[۱۳] (گاستروکینموس و سولئوس) متصل می شود. لیگامنت جانبی داخلی در برابر نیروهای والگوس عبوری از زانو بخصوص در وضعیت اکستنشن کامل مقاومت می کند و در فلکشن زانو که سایر ساختارها نقش کمی در مقابله با نیروی والگوس دارند، از اهمیت زیادی برخوردار است. این لیگامنت در حرکت اکستنشن سفت شده و از اکستنشن بیش از حد زانو جلوگیری می کند و همچنین در کنترل چرخش خارجی به همراه جا به جایی قدامی و خلفی تیبیا در سرتاسر دامنه حرکتی نقش دارد. هنگامی که لیگامنت متقاطع قدامی (مانع اصلی در برابر جا به جایی قدامی تیبیا) وجود نداشته باشد، لیگامنت جانبی داخلی جایگزین آن می شود. نیروی والگوس زیاد و همچنین هایپر اکستنشن شدید زانو مکانیزم شایع آسیب این ساختار میباشد(۲۲).
لیگامنت جانبی خارجی[۱۴]
لیگامنت جانبی خارجی از اپی کندیل خارجی استخوان ران شروع و تا قسمت خلفی فیبولا ادامه مییابد و هیچ گونه اتصالی به مینیسک یا کپسول مفصلی ندارد. این لیگامنت در طی اکستنشن زانو کاملأ سفت و کشیده می شود و در وضعیت فلکشن (بخصوص ۳۰ درحه فلکشن) این لیگامان شل می شود، در نتیجه وضعیت بیحرکتی زانو حین ترمیم این لیگامنت،۳۰ درجه فلکشن میباشد. لیگامنت جانبی خارجی در برابر نیروهای واروس عبوری از زانو خصوصأ در وضعیت فلکشن زانو مقاومت می کند و نیز در حین چرخش خارجی تیبیا سفت شده و سبب محدودیت حرکتی می شود. در حرکات ترکیبی جا به جایی خلفی تیبیا[۱۵] و چرخش خارجی تیبیا این لیگامنت به لیگامنت متقاطع خلفی کمک می کند. هایپر اکستنشن زانو و نیروی واروس شدید، مکانیزم شایع آسیب این لیگامان میباشد(۲۲).
لیگامنت متقاطع قدامی[۱۶] (ACL)
لیگامنت متقاطع قدامی از قدام پلاتوی تیبیا شروع شده و بعد از عبور از زیر لیگامان عرضی به طرف بالا و عقب رفته تا به سطح داخلی کندیل خارجی استخوان ران متصل شود. این لیگامنت از دو باند قدامی - داخلی که سطحیتر و بلندتر است و باند خلفی- خارجی که عمقیتر است تشکیل شده است. در وضعیت اکستنشن زانو، باند قدامی- داخلی شل و باند خلفی- خارجی سفت می شود و در وضعیت فلکشن زانو، باند قدامی- داخلی سفت و باند خلفی- خارجی شل می شود. ACL مانع اصلی در برابر جا به جایی قدامی تیبیا نسبت به کندیلهای استخوان ران محسوب می شود. هایپر اکستنشن زانو، همچنین نیروی والگوس زیاد به همراه چرخش داخلی تیبیا از مکانیزم های شایع آسیب این لیگامان هستند. قطع کامل این منجر به افزایش جا به جایی قدامی تیبیا می شود و حس عمقی زانو را بشدت مختل می کند. عضله همسترینگ سینرژی[۱۷] ACL محسوب می شود به این ترتیب هم انقباضی همسترینگ با ACL منجر به کاهش جا به جایی قدامی- خارجی تیبیا و چرخش داخلی آن در ۱۵ تا ۶۰ درجه فلکشن زانو می شود(۲۲).
لیگامنت متقاطع خلفی[۱۸] (PCL)
لیگامنت متقاطع خلفی از قسمت عقب استخوان درشتنی شروع می شود و سپس به طرف جلوی زانو آمده و به قسمت قدامی برجستگی داخلی استخوان ران اتصال مییابد. ناتوانی که در اثر آسیب لیگامنت متقاطع خلفی اتفاق میافتد نسبت به آسیب لیگامنت متقاطع قدامی کمتر است(۲۳). مکانیزم های شایع که باعث آسیب در لیگامان متقاطع خلفی می شود، بدین صورت است که در اثر وارد آمدن یک نیرو که بطور عرضی بر زانو وارد می شود، باعث میگردد که استخوان ران به طرف جلو حرکت پیدا کند(۱۸).
شکل ۲-۱٫ لیگامنتهای زانو
۲-۳-۳-۲- مینیسکها[۱۹]
در مفصل زانو دو مینیسک وجود دارد، یکی مینیسک داخلی که در طرف داخل مفصل زانو قرار داردو دیگری مینیسک خارجی که در طرف خارج مفصل زانو واقع است. مینیسکها از جنس فیبر و غضروفی هستند که باعث ایجاد تطابق بین سطوح مفصلی استخوانهای ران و درشتنی میشوند. همچنین باعث جذب و تحمل ضربات وارده بر زانو میشوند. مطالعات بیومکانیکی نشان داده است که حداقل ۵۰ درصد از بار وارده به مفصل زانو در حرکت باز شدن زانو و ۸۵ درصد بار وارده در حرکت در حرکت ۹۰ درجه خم شدن زانو بوسیله مینیسک به دیگر نواحی منتقل می شود(۲۴ و ۲۵). مینیسک با لغزندگی خاصی که در حین حرکات زانو دارند، به حرکات مفصل زانو کمک می کنند. تغذیه مینیسکها از طریق سرخرگهای داخلی و خارجی صورت میگیرد که تغذیهای نسبتأ ضعیف میباشد. اطراف مینیسکها ضخیمتر از قسمت مرکز مینیسک است. مینیسک داخلی به شکل C بوده و دارای یک تنه و دو شاخ قدامی و خلفی میباشد و اتصالاتی به کپسول مفصلی و لیگامان جانبی داخلی و عضلات دارد. به خاطر همین چسبندگیهای متعددی که مینیسک داخلی دارد، میزان تحرک آن کم بوده و در نتیجه امکان ایجاد ضایعه و صدمه در آن نسبت به مینیسک خارجی بیشتر است. مینیسک خارجی به شکل O میباشد و نسبت به مینیسک داخلی تحرک بیشتری دارد. بنابراین در هنگام وارد آمدن ضربه یا ایجاد چرخش در زانو امکان گیر افتادن آن و پاره شدن آن کمتر است. درمان مینیسک معمولأ بوسیله آرتروسکوپی راحت انجام می شود. تشخیص صحیح آسیب مینیسک بوسیله MRI در ابتدای آسیبدیدگی و درمان مناسب بویژه در جوانان زیر ۴۰ سال برای طول عمر مفصل زانو مهم است(۲۴).
مینیسک می تواند در اثر عوامل زیر آسیب ببیند:
-
- در اثر پیچش و چرخش در زانو، در حالی که زانو خمیده است
-
- همراه با پارگی لیگامنتهای دیگر زانو.
-
- وجود آسیبهای مزمن در زانو یک عامل مستعد کننده است.
-
- وجود اشکال در خود مینیسکها نیز باعث آسیب می شود بعنوان مثال میتوان پارگی مینیسک در اثر عدم لغزش یا حرکت نکردن مینیسک درحین حرکات مفصل زانو را نام برد.
از علائم پارگی مینیسک میتوان به قفل شدن زانو، صدای مخصوص پوپ، وجود درد همراه با چرخش زانو یا خم نمودن زانو، خالی شدن زیر پا با راه رفتن روی سطح ناهموار، تورم و لاغری عضله چهار سر ران را نام برد(۱۸).
۲-۳-۴- کشکک
کشکک و استخوان ران در مجموعه مفصل زانو، مفصلی مجزا ایجاد می کنند که از لحاظ کارکرد با مفصل زانو مرتبط هستند. این مفصل که کشککی- رانی نامیده می شود، مستقیمأ وزن تنه را به پاها منتقل نمیکند ولی به صورت خودکار در همه حرکات زانو شرکت می کند(۲۰ و ۲۶). آسیبهای کشکک، مانند دررفتگی و شکستگی استخوان کشکک در ورزش چندان شایع نیست. با این وجود یک ضربه مستقیم به طرف داخل کشکک مثل تکل با ناحیه فوقانی پا می تواند باعث جا به جایی و دررفتگی کشکک بطرف خارج مفصل بشود(۲۷).
۲-۳-۵- نوار خاصرهای- درشتنیای[۲۰]
باند فیروزهای است که از بالای ران (تاج خاصره)، شروع و تا زیر زانو کشیده شده است و در زیر زانو به درشتنی میچسبد. در ثبات بیرونی مفصل زانو بویژه در هنگام دویدن نقش اساسی دارد. التهاب نوار خاصرهای- درشتنئی به دلیل آسیب و درد در نواحی خارجی زانو میباشد که این آسیب بیشتر در دوندگان استقامتی و دوچرخهسواران مشاهده می شود. نشانه التهاب در نوار خاصرهای درشتنئی درد در طرف بیرونی و بالای مفصل زانو میباشد. استراحت و کاهش فعالیتهایی همچون دویدن، دوچرخهسواری و راه رفتن از جمله راههای درمان عارضه التهاب نوار خاصرهای- درشتنئی میباشد(۲۸).
۲-۴- عضلات زانو
۲-۴-۱- عضلات چهار سر ران
عضلات چهارسررانی اصلی ترین عضلات ثبات دهنده مفصل زانو میباشند. این عضلات متشکل از چهار عضلهاند که در انتهای خود یک تاندون مشترک به نام تاندون عضله چهار سر ایجاد کرده اند. تاندون فوق در انتها به برجستگی استخوان درشتنی در جلوی مفصل زانو میچسبد. عمل و کار اصلی عضلات چهارسر، باز کردن یا صاف کردن زانوی خم شده است(۱۸). عضلات چهارسر رانی به نامهای عضله راسترانی[۲۱] ، پهن میانی[۲۲] ، پهن داخلی[۲۳] و پهن خارجی[۲۴] میباشند. عضله راست رانی، عضلهای دو مفصله میباشد که بیشتر صدمات در ورزش بر این عضله وارد میگردد که این به دلیل سطح بیشتر و محل قرارگیری این عضله میباشد. عضله پهن خارجی، عضلهای تک مفصله و اولین عضلهای میباشد که بعد از آسیب زانو دچار آتروفی و ضعف می شود. عضلات پهن داخلی و پهن میانی دو مفصله میباشند. عضله پهن داخلی به دلیل اتصال مورب تارهای بخش تحتانی این عضله با قدام بخش فوقانی- داخلی استخوان کشکک، در حفظ و ثبات و پایداری استخوان کشکک بر روی سطح کشککی استخوان ران نقش اساسی دارد. این عضله بطور واقعی و اساسی تا حدود ۱۰ الی ۲۰ درجه بخش پایانی حرکت بازکردن زانو، به کار گرفته نمی شود(۲۸).
۲-۴-۲- عضلات همسترینگ[۲۵]
عضلات همسترینگ بطور اساسی و اولیه موجب خم کردن مفصل زانو و بطور کمکی و فرعی نیز باعث باز کردن مفصل زانو میشوند. عضلات همسترینگ آنتاگونیست(مخالف) عضلات چهارسر در مفصل زانو محسوب میشوند و نقطه شروع(سر ثابت) تمام عضلات همسترینگ از برجستگی نشیمنگاهی استخوان لگن میباشد(۱۸). همسترینگ شامل سه عضله میباشد؛ عضلات دوسررانی[۲۶] ، نیموتری[۲۷] و نیمغشایی[۲۸] ، که هر سه عضله دومفصله میباشند. عضله دوسررانی در بازکردن و چرخش خارجی مفصل ران و خم کردن و چرخش خارجی مفصل زانو نقش دارد. عضلات نیموتری و نیمغشایی نیز در بازکردن و چرخش داخلی مفصل ران و خم کردن و چرخش داخلی مفصل زانو نقش دارند(۲۶ و ۲۸).
۲-۴-۳- عضلات پنجهغازی[۲۹]
عضلات خیاطه، نیموتری و راست داخلی[۳۰] جزو عضلات پنجهغازی هستند و همگی آنها به برجستگی درشتنئی (حدود ۷ سانتیمتر پایینتر از مفصل زانو) متصل میشوند. عمل اصلی عضلات فوق بجز خمکردن زانو، در بعضی از مواقع به چرخش داخلی مفصل زانو هم کمک می کنند(۱۸).
۲-۴-۴- عضله رکبی[۳۱]
این عضله از کندیل خارجی استخوان ران شروع شده و به پشت استخوان درشتنی متصل می شود. وظایف و اعمال مهم این عضله شامل: جلوگیری از حرکات رو به جلو در استخوان درشتنی، چرخش داخلی استخوان درشتنی بر روی استخوان ران و کمک کردن به کپسول خلقی زانو و مینیسک خارجی زانو، میباشند(۲۸).
۲-۴-۵- عضله دوقلو[۳۲]
عضلهای دو مفصله است که هم در پلانتار فلکشن مچ یا و هم در خم کردن مفصل زانو نقش دارد(۲۶).
۲-۵- وتر کشککی
وتر کشککی بسیار کوتاه است و از انتهای باریک تحتانی استخوان کشکک تا تکمه درشتنی، یعنی برجستگی قسمت فوقانی استخوان درشتنی امتداد دارد. در حالت عادی و طبیعی، وتر کشککی به صورت عمودی و مستقیمأ از انتهای باریک کشکک تا انتهای فوقانی استخوان ساق کشیده می شود. آسیب در وتر کشککی معمولا بر اثر فعالیت مکرر بوجود می آید. مثل دوی استقامت، دویدن متمادی در سراشیبی، لیلی کردن و جست زدن، شوت زدن یا تمرین اسکات و مکانیک نادرست و تغییر یافته پا نیز می تواند در ایجاد کشیدگی وتر ناشی از کار بیش از حد موثر باشد. هنگامی که این وتر مجبور باشد زانو را از حالت کاملا خمیده و تحت فشار حرکت دهد، در واقع در وضعیت مکانیکی نامساعدی فعالیت می کند که وضعیت بسیار مساعدی برای کشیدگی است(۱۸).
شکل ۲-۲٫ عضلات زانو
۲-۶- آسیب
در گذشته رویکردهای مختلفی در خصوص تعریف آسیب وجود داشته است. بیانیهی جامعی که در سال ۲۰۰۶ در ورزش فوتبال ارائه شد، جامعترین تعریف آسیب را چنین بیان کرد: حادثهای که در نتیجه شرکت در ورزش رخ میدهد. سپس آسیب بیشتر به صدماتی که به مراقبت پزشکی[۳۳] و ارزیابی یا درمان بوسیله یک متخصص پزشکی نیاز داشتند، گفته شد. زیر گروه دیگر این تقسیم بندیها بر اساس زمان از دست رفته[۳۴] است. یعنی آن نوع آسیبهایی که منجر به از دست دادن یک یا چند جلسه تمرین، بازی و یا فصل مسابقات میشوند (۲۹ و ۱۰).
۲-۷- عوامل موثر در بروز آسیب
این عوامل به دو دسته عوامل خطرساز خارجی[۳۵] و عوامل خطرساز داخلی[۳۶] تقسیم میشوند
۲-۷-۱- عوامل خطرساز خارجی
عوامل خطرساز خارجی عوامل محیطی و بیرونی اثرگذار و موثر بر آسیب هستند که زمینه بروز آسیب در فرد را بیشتر و یا ایجاد می کنند. این عوامل شامل مواردی همچون سطح رقابت، سطح مهارت، نوع کفش و دیگر موارد میباشد. که در زیر به شرح این عوامل میپردازیم.
شکل۲-۳٫ مدل علل بروز آسیب (میوویس۱۹۹۴; باهر و کراسهاگ، ۲۰۰۵)
سطح رقابت[۳۷]
در مطالعات تکواندو بیشتر آسیبهای گزارش شده مربوط به مسابقات بوده و تحقیقات کمی آسیب تکواندوکاران در تمرینات را گزارش کرده اند(۳۰).
سطح مهارت[۳۸]
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1400-08-02] [ 01:01:00 ق.ظ ]
|