منابع تحقیقاتی برای نگارش پایان نامه بررسی اثر مدیریت استعداد بر جانشین پروری نیروی انسانی مستعد ... |
مدیریت فناوری اطلاعات
پست سازمانی
۱۲۵
۹۳۵/۰*
عدم ارتباط
جانشین پروری
پست سازمانی
۱۲۵
۰۲۱/۰*
ارتباط
برای سنجش رابطه بین متغیرهای تحقیق و پست سازمانی، از آزمون t استفاده شده است، آزمون t مستقل در مواردی بهکار میرود، که پژوهشگر با دو گروه مستقل سرو کار دارد. کاربرد اصلی این آزمون زمانی است، که باید اختلاف دیدگاه پاسخ دهندگان براساس یک متغیر اسمی دو ارزشی، مانند متغیر پست سازمانی در تحقیق حاضر که شامل دو گروه کارمندو رئیس است، بررسی شود. با توجه به جدول (۲۰-۴) مشاهده می شود، بین مدیریت استعداد و پست سازمانی )۰۰۹/۰(sig= است، بنابراین رابطه معنیدار وجود دارد، بین مدیریت فناوری اطلاعات و پست سازمانی ) ۹۳۵/۰(sig= است، بنابراین رابطه معنیدار وجود ندارد، ولی بین جانشینپروری و پست سازمانی )۰۲۱/۰(sig= است، بنابراین رابطه معنیدار وجود دارد.
۴٫۴٫ تحلیل عاملی
اعتبار عاملی صورتی از اعتبار سازه است که از طریق تحلیل عاملی به دست می آید. به منظور پیبردن به متغیرهای زیربنایی یک پدیده یا تلخیص مجموعه داده ها، از روش تحلیل عاملی استفاده می شود. تحلیل عاملی می تواند به صورت تاییدی یا اکتشافی باشد. در تحلیلهای عاملی تاییدی، هدف پژوهشگر تعیین ساختار عاملی ویژهای میباشد. در واقع در تحلیل عاملی اکتشافی به دنبال پیدا کردن ابعاد و عوامل یک حوزه ناشناخته میباشیم ولی در تحلیل عاملی تاییدی به دنبال تایید این حوزه ها با عوامل مربوط به آنها هستیم.
۴٫۵٫ مدل معادلات ساختاری
فرآیندهای تجزیه و تحلیل ساختارهای کوواریانس شامل یک سری گامهایی است که به تحقق توصیه می شود که حتما به صورت متوالی این گامها را انجام دهد
این گام عبارتند از:
بیان مدل
تخمین مدل
اصلاح مدل
آزمون فرضیه
تفسیر مدل
ابلاغ یا نوشتن گزارش تحقیقاتی.
در ذیل هر یک از مراحل به طور خلاصه تشریح میگردد.
۴٫۵٫۱٫ مرحله بیان مدل
مدل معادلات ساختاری با بیان مدلی که قرار است تخمین زده شود، شروع می شود. در سادهترین سطح، مدل یک عبارت آماری درباره روابط میان متغیرها است. این مدلها در زمینه رویکردهای مختلف تحلیلی، اشکال مختلفی به خود میگیرند. برای مثال، یک مدل در زمینه همبستگی عموما روابط غیر جهتدار(دو طرفه) بین دو متغیر را بیان می کند. در حالی که رگرسیون چندگانه و تحلیل واریانس مدلهایی را با روابط جهتدار بین متغیرها نشان میدهد. این مرحله یکی از مهمترین مراحل موجود در مدل معادلات ساختاری است. زیرا هیچ گونه تحلیلی صورت نمیگیرد. مگر این که محقق ابتدا مدل خود را بیان کند.
۴٫۵٫۲٫ مرحله تخمین مدل
هنگامی که یک مدل بیان شد و حالت تعیین آن مورد ارزیابی قرار گرفت، باید پارامترهای آزاد از روی مجموعه ای از داده های مشاهده شده تخمین زده شود. این مرحله شامل یک سری فرآیندهای تکراری است که در هر تکرار یک ماتریس کوواریانس ضمنی [۱۶۲]ساخته می شود و با ماتریس کوواریانس داده های مشاهده شده مقایسه میگردد. مقایسه این دو ماتریس منجر به تولید یک ماتریس باقیمانده می شود و این تکرارها تا جایی ادامه مییابد که این ماتریس باقیمانده به حداقل ممکن برسد.
نمودار۷-۴: مدل تحقیق در حالت تخمین ضرایب استاندارد
نمودار(۷-۴) مدل تحقیق را در حالت تخمین ضرایب استاندارد نشان میدهد کلیه متغیرهای این مدل به دو دستهی پنهان و آشکار تبدیل میشوند. متغیرهای آشکار(مستطیل) یا مشاهده شده به گونه ای مستقیم به وسیله پژوهشگر اندازه گیری می شود، در حالی که متغیرهای مکنون(بیضی) یا مشاهده نشده به گونه ای مستقیم اندازه گیری نمی شود، بلکه براساس روابط یا همبستگیهای بین متغیرهای اندازه گیری شده استنباط میشوند. متغیرهای مکنون بیانگر یکسری سازههای تئوریکی هستند مانند مفاهیم انتزاعی که مستقیما قابل مشاهده نیستند و از طریق سایر متغیرهای مشاهده شده ساخته و مشاهده میشوند. متغیر های مکنون به نوبه خود به دو نوع متغیر درونزا یا جریانگیرنده و متغیر برونزا یا جریاندهنده تقسیم میشوند. هر متغیر در سیستم مدل معادلات ساختاری می تواند هم به عنوان یک متغیر درونزا و هم یک متغیر برونزا در نظر گرفته شود. متغیر درونزا متغیری است که از جانب سایر متغیرهای موجود در مدل تاثیر میپذیرد. در مقابل متغیر برونزا متغیری است که هیچ گونه تاثیری از سایر متغیرهای موجود در مدل دریافت نمیکند بلکه خود تاثیر می گذارد. در این تحقیق متغیرهای مدیریت استعداد و جانشینپروری درونزا و متغیر مدیریت فناوری اطلاعات برونزا است. در این نمودار اعداد یا ضرایب به دو دسته تقسیم میشوند. دسته اول تحت عنوان معادلات اندازه گیری هستند که روابط بین متغیرهای چنهان(بیضی) و متغیر آشکار(مستطیل) میباشند. این معادلات را اصطلاحا بار عاملی گویند. دسته دوم معادلات ساختاری هستند که روابط بین متغیر پنهان و پنهان میباشند و برای آزمون فرضیات استفاده میشوند. به این ضرایب اصطلاحا ضرایب مسیر گفته می شود. با توجه به مدل در حالت تخمین ضرایب میتوان بارهای عاملی و ضرایب مسیر را برآورد کرد. براساس بارهای عاملی، شاخصی که بیشترین بارعاملی را داشته باشد ، در اندازه گیری متغیر مربوطه سهم بیشتری دارد و شاخصی که ضرایب کوچکتری داشته باشند، سهم کمتری را در اندازه گیری سازه مربوطه ایفا می کند.
۴٫۵٫۳٫ آزمون مدل
نمودار۸-۴: نمودار مدل کلی تحقیق در حالت معناداری ضرایب(T-Value)
نمودار( ۸-۴) مدل تحقیق را در حالت قدر مطلق معناداری ضرایب (T-Value)نشان میدهد. این مدل در واقع تمامی معادلات اندازه گیری (بارهای عاملی) و معادلات ساختاری(ضرایب مسیر) را با بهره گرفتن از آماره t ، آزمون می کند.
۴٫۵٫۴٫ تفسیر مدل
اگر آزمونها نشان دهند که مدل به طور کافی متناسب با داده ها میباشد در این مرحله باید بر روی عوامل مشخص شده (پارامترهای مدل)مدل متناسب شده تمرکز گردد.
در این مرحله، معناداری پارامترهای مدل مورد ارزیابی قرار میگیرند. آزمونها و مقایسه تخمین پارامترها و همچنین
نمایش آنها مستلزم تخمینهای استاندارد شدهای است. به همین دلیل در این مرحله تخمینهای غیر استاندارد را که
عموما به مقیاس خود وابسته هستند را به تخمینهای استاندارد شدهای که وابسته به مقیاس خود نیستند، تبدیل میکنیم و این کار تا حدودی برازش و پارامترهای مدل را تحت تاثیر قرار میدهد.
این مرحله از مدل معادلات ساختاری دقیقا شبیه استاندارد کردن ضرایب رگرسیون (βاستاندارد) در آمار میباشد.
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1400-08-02] [ 04:34:00 ق.ظ ]
|